Startlaphoz Csatlakozz!

Nagy-Britannia

A válság előtti mélypontjára csökkent a munkanélküliség

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 16. szerda, 15:30

A pénzügyi válság óta nem volt olyan alacsony a munkanélküliség Nagy-Britanniában, mint most. A brit statisztikai hivatal szerdai bejelentése szerint a március és május közötti időszakban a nyilvántartott állástalanok aránya 6,5 százalékra csökkent; ez a legalacsonyabb ráta 2008 utolsó negyedéve óta.

    A foglalkoztatottság tízéves rekordot állított be: az állásban lévők aránya a munkaképes korú lakosságon belül 73,1 százalék. Legutóbb 2004-ben volt ilyen magas a foglalkoztatottsági ráta, és soha nem volt ennél magasabb, mióta a brit statisztikai hivatal 1971-ben elkezdte az adat rendszeres közlését.

    A foglalkoztatottak száma jelenleg 30,64 millió, 254 ezerrel több, mint a tavalyi év végén, és 929 ezerrel több, mint egy évvel ezelőtt.

    A keresetek ugyanakkor nem követték a foglalkoztatás bővülési ütemét. Májusban a bruttó átlagkereset Nagy-Britanniában mindössze 0,3 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Ugyanabban a hónapban az éves összevetésű infláció 1,5 százalék volt, júniusban pedig 1,9 százalékra gyorsult tovább, vagyis a bruttó reálkeresetek éves összehasonlításban jelentősen csökkentek.

    A munkanélküliségi ráta váratlanul gyors csökkenése miatt azonban a Bank of England (BoE) - a brit jegybank - már az idei év elején monetáris iránymutatási gyakorlatának átalakítására kényszerült, alig fél évvel e gyakorlat meghonosítása után.

    Mark Carney, a Bank of England tavaly nyáron munkába állt kanadai kormányzója nem sokkal beiktatása után vezette be az előretekintő monetáris iránymutatás gyakorlatát, amelynek fő elemeként a munkanélküliségi rátát határozta meg, jóllehet érvényben maradt a brit jegybank inflációkövető politikája is. Az akkori új iránymutatási gyakorlat alapján kimondták, hogy a brit jegybank monetáris tanácsa addig nem veszi fontolóra a kamatemelést, amíg a brit munkanélküliségi ráta 7 százalék felett jár.

    Már az idei év elején látszott azonban, hogy az állástalanok aránya a BoE által vártnál sokkal hamarabb a meghatározott küszöbérték alá csökken, ezért Carney februárban bejelentette, hogy a monetáris iránymutatás hangsúlya áthelyeződik a brit reálgazdaságban meglévő negatív kibocsátási rés - vagyis a recessziós években felhalmozódott kihasználatlan kapacitástöbblet - figyelemmel kísérésére, és a pénzügypolitikát e mérőszám összetevőinek alakulása határozza majd meg.

    A monetáris iránymutatást azért kellett gyors döntéssel átalakítani, mert a Bank of England nem akart olyan piaci várakozásokat kelteni, hogy a munkanélküliség csökkenése rövid időn belül kamatemeléshez vezethet.

    A Bank of England több mint öt éve, 2009 márciusa óta 0,5 százalékos történelmi mélyponton tartja alapkamatát. Ez abszolút mélységi rekord: az 1694-ben létrehozott brit jegybank az alapítás és a 0,5 százalékos alapkamat öt évvel ezelőtti elérése között eltelt 315 évben soha nem csökkentette 2 százalék alá irányadó kamatát.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A válság előtti mélypontjára csökkent a munkanélküliség.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector