Startlaphoz Csatlakozz!

Több nyugdíjat a szülőknek?

Gál Róbert: aki most gyereket vállal, az gyermekességi adót fizet

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 18. péntek, 10:40
 
 „A nyugdíjrendszer igazságtalanságának problémájára rá kell irányítani a figyelmet, tudatosítani azt a közgazdasági tényt, hogy aki most gyereket vállal, az gyermekességi adót fizet. Vagyis egy öregedő társadalomban túladóztatjuk a gyermekvállalást” – mondta a Magyar Hírlapnak Gál Róbert, a KSH Népességtudományi Kutatóintéze­tének tudományos főmunkatársa, aki részt vett a Népesedési Kerekasztal legutóbbi javaslatának kidolgozásában. A kutató közölte, statisztikai előrelépés eredményeként már jobban vizsgálhatók a gyermeknevelés adatai, s látszik, hogy az állam összesen mintegy harminc százalékkal járul hozzá a gyerekneveléshez, hetven százalékot a szülők saját erőből „invesztálnak” bele.

– Nagy vihart kavart nemrég a Népesedési Kerekasztal javaslata arról, hogy a nyugdíjrendszerben valamilyen módon el kellene ismerni a gyermeknevelést, pedig ez nem most vetődött fel először. Milyen „múltja” van az ötletnek?
– Huszonöt–harminc éves elképzelésről van szó, és az erről zajló társadalmi vita más országokban már legalább tizenöt éve elkezdődött. Magyarországon két éve került be a köztudatba, a Botos házaspár akkori javaslata szerint a nyugdíj összegét kellene módosítani a gyerekek száma szerint.

– Másutt lett-e a valamilyen eredménye a témában folyó eszme­cseréknek?
– Sok államban figyelembe veszik a gyereknevelést a nyugdíjrendszerben, leginkább úgy, hogy az ezzel töltött időt beszámítják a szolgálati időbe. Ez egyébként nálunk is így van, a gyes, gyed idejét tekintve. De például Franciaországban tíz százalék plusznyugdíjat kapnak a legalább három gyereket felnevelő szülők.

– Hogyan született az önök javaslata?
– A Népesedési Kerekasztal kezdeményezésére Botos Katalinnal és Morvay Zsuzsával írt, kétoldalas indítványt tulajdonképpen vitaindítónak szántuk. Valóban ki is robbant a vita, egyrészt a közvéleményben, másrészt szakmai körökben. Az első reakció az volt, hogy ezek az idióták már megint kitaláltak valami hülyeséget. Ám úgy látom, lassan kezdenek érvek is előkerülni.

– Mivel lehet alátámasztani, hogy a felvetés indokolt?
– A javaslat logikai alapja az, hogy igazságos lenne figyelembe venni, mennyit invesztál valaki a gyermekei­be, s ezzel milyen járulékfizető kapacitást állít maga után. Az a probléma ugyanis, hogy miközben egy generáció nyugdíja azon múlik, hány gyermeket nevelt fel, és ők felnőve mennyit fognak keresni és mennyi járulékot fizetnek majd – ami pedig általában az iskolai végzettségüktől függ –, az egyén nyugdíja mindettől független. Ez hatalmas ellentmondás, súlyos torzítás. Akik kevesebb gyermeket nevelnek fel – egyet vagy egyet sem –, azok erőforrásokat vesznek el a több gyermeket nevelőktől, hiszen időskorukban a közjavakat éppúgy igénybe veszik majd, mint a többiek, ezeknek a javaknak az anyagi forrását viszont nagyon egyenlőtlenül „szolgálják meg”. Úgy is mondhatjuk, ugyanazt a szolgáltatáscsomagot a gyermeket nevelők drágábban veszik meg, vagyis ők tulajdonképpen gyerekességi járulékot vagy gyerekességi adót fizetnek.

– Hogyan oldható fel ez az aránytalanság?
– Az egyik lehetőség, hogy a gyermeket nem nevelők tovább dolgoznak, tehát hosszabb ideig fizetnek járulékot, következésképp kevesebb ideig kapnak nyugdíjat. Megjegyzem, a korhatár emelésétől mindenki fél, de azt elfelejtik, hogy a modern orvostudomány segítségével egyre tovább maradhatnak az embereknek jó egészségi állapotban. A másik megoldás, hogy fizessenek nagyobb összegű járulékot, vagy legyen alacsonyabb a nyugdíjuk. A járulék vagy a nyugdíj összegét érintő megoldás nyilván nagyobb ellenkezést váltana ki, az érintettek valamivel könnyebben elfogadnák a nyugdíjkorhatár felemelését, politikai szempontból tehát ez tűnik jobb megoldásnak. Hangsúlyozom, jelenleg végső soron a gyerekesek fizetnek többet, tehát éppen a jelenlegi rendszer igazságtalan, nem pedig egy ilyen változás lenne az.

– De a meddőség vagy a meghalt gyermek miatti „büntetés” mégsem lenne méltányos.
– Ezeket természetesen egyedileg figyelembe lehetne venni, kompenzálni. A társadalombiztosítás azért társadalombiztosítás, hogy ilyen eseteket kezeljen.
– A családtervezés témája érzékenyen érinti az embereket, hazánkban jellemző meggyőződés, hogy „az államnak semmi keresnivalója a hálószobában”. Lehet-e, kell-e ezen változtatni?
– Azt kell látni, hogy az állam most is ezt teszi. A nyugdíjrendszer igazságtalanságának a problémájára mindenképpen rá kell irányítani a figyelmet. Tudatosítani azt a közgazdasági tényt, hogy pillanatnyilag aki gyermeket vállal, az gyermekességi adót fizet. Vagyis egy öregedő társadalomban kizsákmányoljuk a gyerekeseket, túladóztatjuk a gyermekvállalást.

– A családi adókedvezmény nem javítja a „mérleget”?
– Az adókedvezmény, a családi pótlék és az egyéb kedvezmények csak kismértékben kompenzálják az igazságtalanságot. Friss számítások szerint összesen mintegy harminc százalékkal járul hozzá az állam a gyerekneveléshez, hetven százalékot a szülők saját erőből „invesztálnak” bele.

– Miféle új kutatásról van szó?
– A gyermeknevelés a statisztikai rendszer számára eddig szinte láthatatlan volt. Statisztikai előrelépés eredményeként viszont már feltárható ennek a nagyságrendje, a munka jelenleg is folyik, s éppen ennek az első eredményei miatt készült a javaslat. Ezek valóban új számítások, világosan megmutatják, hogy a gyermek, akiből majd dolgozó ember lesz, a társadalom számára is érték, „közjószág”, ennek ellenére felnevelése nagyobb részt privát teher, anyagi értelemben.
 

A Botos házaspár javaslata - „Nemcsak magánügy, de közügy is”
 
   Botos József egyetemi docens, a Országos Társadalombiztosítási Főigazgatóság korábbi főigazgatója és Botos Katalin egyetemi tanár, a Pénzügyi Szemle szerkesztőbizottsági tagja 2012 tavaszán egy cikksorozatot publikált, A nyugdíjreform alapkérdései címmel. Alapvetésük az volt, hogy a nyugdíjrendszert fenntarthatóvá kell tenni, a negatív demográfiai folyamatokat pedig meg kell fordítani, s ezekre a problémákra egyszerre jelenthet megoldást egy olyan nyugdíjrendszer kidolgozása és bevezetése, amelyben a járadék összege a felnevelt gyermekek számát is figyelembe veszi. „A járulékokat mindenképpen úgy kell megállapítani, hogy az elegendő legyen a járadékosok járadékának kifizetésére. Ennek alapvető meghatározója a helyettesítési ráta vállalt mértéke. Lefelé korrigálni ezen az értéken politikailag nehéz, de a jövőre vonatkozó szabályok alakításánál van még bizonyos lehetőség – írták. – A német nyugdíjrendszer például most vezetett be egy idősödési koefficienst, ami annak függvénye, hogy milyen arányban öregszik el a társadalom. Ezzel korrigálják a nyugdíjalapot, ami végül is a gyermekvállalás változását is beépíti a rendszerbe. Ha tehát kellő »előretartással« hozzuk meg a változásokat, a társadalomnak adunk kellő időt a feltételek megértéséhez és ahhoz, hogy ennek megfelelően alakítsák életüket, a nyugdíjrendszer fenntartható lesz, és bizonyos visszahatást is gyakorolhat a gyermekvállalásra. Utóbbi természetesen nem lehet látványos, hiszen nagy időeltolódással jelentkező következményekről van szó, amit az emberek általában nehezen érzékelnek. Éppen azért kell mielőbb meghozni az átfogó nyugdíjrendszerreformot, hogy ahhoz a társadalomnak legyen ideje alkalmazkodni. Fontos, hogy a közvélemény a következő évtizedekben megfelelő irányban változzék, hangsúlyt kapjon, hogy a gyermekvállalás nemcsak magánügy, de közügy is. Tiszteletre méltó, aki gyermeket vállal, és nem éri hátrány ebből időskorára sem.”
 
Forrás: Magyar Hírlap

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Gál Róbert: aki most gyereket vállal, az gyermekességi adót fizet.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector