Startlaphoz Csatlakozz!

A közmunkaprogramok „hullámszerű lökéseket adnak a magyar bérstatisztikának”

Elemzők szerint kedvezőek a kereseti és foglakoztatási trendek

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. szeptember 19. péntek, 17:36

 Kedvezőnek tartják a kereseti és foglalkoztatási trendeket, s a lakossági fogyasztás további élénkülésére számítanak az MTI által megkérdezett elemzők. A Nemzetgazdasági Minisztérium közölte, a kiváló makrogazdasági adatok további reálbér-emelkedést vetítenek előre Magyarországon.

    A bruttó és a nettó átlagkeresetek egyaránt 3 százalékkal haladták meg az idén január-júliusban az egy évvel korábbit - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

    Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője a KSH keresetekre vonatkozó, első héthavi adataira reagálva elmondta: alapvetően kedvező kereseti és foglalkoztatási folyamatok rajzolódnak ki, ezek alátámasztják a magyar gazdaságban tapasztalható számottevő növekedést. Nőnek a beruházások, bővül az építőipar és a feldolgozóiparban is szép növekedés volt. Jelentős mértékben nőtt a foglalkoztatottak száma az elmúlt hónapokban, e mögött döntően a közmunkaprogramok állnak, amelyek „hullámszerű lökéseket adnak a magyar bérstatisztikának” - fogalmazott.

    Hozzátette: a közfoglalkoztatottak nélkül is kedvező folyamatok zajlanak, kissé gyorsult a bérdinamika, májusban 4, júniusban 4,1, júliusban pedig 4,3 százalékos volt a reálkereset-növekedés a közfoglalkoztatás nélkül. A foglalkoztatottak létszáma 6 ezer fővel, 3,2 százalékkal nőtt júliusban az előző évhez képest, a bővülést leginkább a magánszektorban, a vállalkozások körében regisztrálták - emelte ki. A második fél évben a foglalkoztatási adatok továbbra is javulni fognak, és bár a nyári hónapok szezonális hatása főleg az idegenforgalomban és a mezőgazdaságban erős, a bővülés 2,5-3 százalék közötti lehet.

    Török Zoltán a béradatokban ugyanakkor a jelenleginél nagyobb növekedést nem tart reálisnak, így 4-4,5 százalék közötti reálbér-növekedés lehet az év hátralévő részében.

    Réczey Zoltán, a Buda-Cash Brókerház elemzője kifejtette: pozitívum, hogy a foglalkoztatottak száma júliusban 113 ezer fővel bővült az egy évvel korábbihoz képest, a 2,839 milliós létszám csak hajszállal marad el az áprilisi 2 millió 844 ezres csúcstól.

    Megjegyezte: a közfoglalkoztatottak száma 179 ezer fő volt, ami mintegy 25 ezres emelkedés az előző hónaphoz képest, éves összevetésben pedig 31 ezres bővülés. A versenyszférában 54 ezerrel, míg a közszférában a közfoglalkoztatottak nélkül 28 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma. A versenyszférában a növekedés nagyjából megegyezett az előző havival - ismertette.

    Az elemző szerint az adatok további fokozatos javulást jeleznek a munkaerő-piaci helyzetben, a bérek lassuló ütemben, de tovább emelkedtek, mindezek együtt pedig elősegítik azt, hogy középtávon tovább élénküljön a hazai lakossági fogyasztás.

    Réczey Zoltán kiemelte: a fogyasztás élénküléséhez jelentősen hozzájárulhat rövid távon a folytatódó rezsicsökkentés, valamint a folyamatban lévő devizahiteles elszámolás.

    A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte, hogy a reálbérek 3 százalékkal nőttek a nemzetgazdaságban az év első hét hónapjában. Mint írták, a kimagasló értékek a kormány intézkedéseinek, a gazdasági konjunktúra élénkítésének, a közszféra béremeléseinek, a munkahelyvédelmi akciótervnek, illetve az aktivitást ösztönző intézkedéseknek is köszönhetőek. A családi adókedvezmények, a növekvő bruttó bérek és az egyre emelkedő reálbérek nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy a háztartások anyagi helyzete megerősödjön, az élénkülő belső kereslet segíti a magyar gazdaság további növekedését. A kiváló makrogazdasági adatok további reálbér-emelkedést vetítenek előre Magyarországon - olvasható az NGM közleményében.

    A KSH adatai szerint az év első hat hónapjában 2 millió 839 ezer ember állt alkalmazásban Magyarországon, ami 4,2 százalékos növekedés a tavalyihoz képest. Közfoglalkoztatottak nélkül 2 millió 660 ezer embert alkalmaztak, ami 3,2 százalékkal haladja meg a tavaly ugyanebben az időszakban mért adatot.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Elemzők szerint kedvezőek a kereseti és foglakoztatási trendek.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector