Startlaphoz Csatlakozz!

4 vagy maximum 6 órás munkaidő kellene

A jelenlegi minimálbér kétszeresére volna szükség?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 20. hétfő, 16:44

4 vagy maximum 6 órás munkaidő kellene és a jelenlegi minimálbér kétszeresére volna szükség – így lehetne felszámolni a munkanélküliséget hazánkban – hangzott el a Kaposvári Egyetemen. A somogytv.hu oldalán összefoglaló olvasható az eseményről.

  A globalizáció hatásairól és geopolitikai helyzetről is értekeztek a régiótudományi konferencián olyan közgazdászok,geográfusok és történészek akiknek a területe a Kárpát-medencéhez kötődik.
  
8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás - nem csak egy dal szól erről, hanem a hétköznapjaink is - mondta Gulyás László a Kaposvári Egyetemen. A közgazdász szerint ezen az időintervallumon kell változtatni a jövőben és hatra-, vagy négy órára csökkentetni a munkaidőt.

   Gulyás László, közgazdász:
Immár Magyarországon 4 millió ember dolgozik, ez egy nagyon nagyon jó szám és elindultunk a teljes foglalkoztatottság felé. Hogy mit lehet tenni a munkanélküliség ellen, Európában és Magyarországon, van egy ilyen fogalom, hogy atipikus munkavégzés, az atipikus munkavégzés azt jelenti, hogy nem nyolc órában, nem hagyományos szerződéssel, hanem mindenféle egyéb formában, rugalmas munkaidőben, részmunkaidőben, munkakörmegosztásban.
 
   Hollandiában ez már jól működik, ott a munkaképes korú lakosság 48%-a dolgozik részmunkaidőben vagyis minden második ember. Magyarországon ez a szám még csak az öt százalékot éri el - tette hozzá Gulyás László. Ahhoz, hogy ez hazánkban is így legyen, a bérek emelésére van szükség. A közgazdász szerint így fellehetne számolni a munkanélküliséget hazánkban.
 
   Gulyás László, közgazdász:
Most a minimálbér körülbelül százezer forint akkor volnánk jó helyzetben és akkor örülhetnénk, hogy ha a minimálbér volna kétszázezer forint és értelemszerűen a többiek bére, akik nem minimálbéresek, a többiek bére ehhez képest volna beállítva.
 
   A Kaposvári Egyetemen immár nyolcadik alkalommal értekeztek a régiótudományi konferencián a szakemberek, hogy ötleteikkel, terveikkel új, a jövőt érintő lehetőségeket nyissanak meg. Gazdag Ferenc a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyetemi tanára Közép-Európa elmúlt 25 évét jellemezte geopolitikai szempontból és külön kiemelte hazánk és az Európai Unió jelenlegi együttműködési lehetőségeit és nehézségeit.
 
   Gazdag Ferenc, egyetemi tanár Nemzeti Közszolgálati Egyetem:
A földet műveljék azok akik ott laknak és ebből élnek, tehát ezt minden erővel segíteni kell hiszen foglalkoztatást, társadalmat, egyebeket jelent és próbálja kiszolgálni az olyan nem legális eszközökkel teret foglaló földszerzőket, akik ezt az elmúlt 25 évben így-úgy megoldották és emiatt az osztrák kormányzat, amely értelemszerűen az osztrák gazdák érdekeit védi, eljárást indíttat Magyarország ellen Brüsszelen keresztül, akkor ebben a vitában nincs mese, oda kell állni és vitatkozni kell.
 
   A globalizálódó világ kihívásairól pedig Szávai Ferenc a Kaposvári Egyetem Rektora tartott előadást.
 
   Szávai Ferenc, rektor Kaposvári Egyetem:
Ha megnézzük a világ nagy részét azt látjuk, hogy szegények éheznek és igazán a globalizáció pozitív hatásai mellett sokkal inkább számolhatunk a negatív hatásokkal is. Ez azt is jelenti, hogy a globalizáció komoly kihívás ma a gazdaság számára is.
 
  Az egész napos konferencián a tudományos területek hazai és nemzetközi képviselői, olyan történészek, regionalisták és közgazdászok vettek részt, akiknek kutatási területe a Kárpát-medencéhez kötődik.
 
Forrás: somogytv.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A jelenlegi minimálbér kétszeresére volna szükség?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector