Startlaphoz Csatlakozz!

Egyre több nagyvállalat dönt a bérszámfejtés kiszervezése mellett

Idegenek számítják ki a bérünket

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 22. szerda, 16:30

Bár ennek a tevékenységnek a kiszervezését a köztudat még mindig a kisebb cégekhez köti, a legnagyobb hazai társaságok mintegy harmada él ezzel lehetőséggel – írja az fn.hir24.hu.

  A BDO Magyarország a TOP 200 hazai vállalat körében készített felmérést, amely szerint e döntésben a költséghatékonyság mellett számos szempont, így a szakszerűség, a rugalmasság is szerepet játszott. A válaszadók háromnegyede a bérszámfejtés mellett más tevékenységeket, így a cafeteria kezelését, a könyvelést vagy akár a HR-szolgáltatásokat is jellemzően ugyanahhoz a szolgáltatóhoz szervezi ki.
 
   „A bérszámfejtési piac mára Magyarországon eljutott odáig, hogy immár a legnagyobb vállalatok közül is minden harmadik saját bérszámfejtési osztály nélkül működik” – ismertette Hajnal Péter, a BDO Magyarország könyvelési, bérszámfejtési és outsourcing üzletágának partnere.
 
   A TOP 200 cégek 30 százaléka teljesen független szereplőhöz szervezi ki ezt a tevékenységet, további 7 százalékuk a cégcsoportjukon belül hoz létre szolgáltatót, amely gyakran egyéb külső megrendelők felé is nyújt hasonló szolgáltatást.
 
A bérszámfejtés az egyik legérzékenyebb terület
 
   Így nem csoda, hogy a kiválasztás során a legfontosabb szempont az, hogy az adott bérszámfejtő cég rendelkezik-e szakmai felelősségbiztosítással.
 
  A válaszadók a második helyen említették a díjazást, míg a további helyekre a minőségbiztosítási tanúsítványok megléte, illetve az alkalmazott szoftverek típusa került. A nemzetközi tapasztalat ebben a körben a vártnál kisebb mértékben befolyásolta a döntést.
 
   Azok a válaszadók, amelyek a bérszámfejtést házon belül oldják meg jelenleg is, a választott megoldás mellett elsősorban a megbízhatóság kérdését, illetve a távkapcsolathoz kötött két hátrányt, a felügyelhetőség és a rugalmasság nehézségeit említik. Azt viszont elismerik, hogy a költséghatékonyság szempontjából nem ez az előnyösebb megoldás.
 
  A bérszámfejtéssel foglalkozó cégek többségének profiljában számos más, többé-kevésbé kapcsolódó szolgáltatás is szerepel, ami racionális alkalmazkodást mutat a piaci igényekhez. A TOP 200 háromnegyede ugyanis fontos szempontnak tartja, hogy az olyan szolgáltatások, mint a bérszámfejtés, a cafeteria, könyvelés, és a HR-szolgáltatások egy helyen legyenek elérhetők.
 
A munkaügyi ellenőrzések is erősítik a folyamatot
 
  „Korábbi felmérések szerint a teljes hazai piacot tekintve már félmillió fő felett van azon munkavállalók köre, amelyeknek bérszámfejtését külső szolgáltatók biztosítják. Elsősorban költséghatékonysági okok játszanak szerepet abban, hogy ez a szám évről évre emelkedik, de a megbízotti körben számottevő a felelősségmegosztás iránti igény is. A gyorsan változó jogszabályok naprakész ismerete, illetve a munkaügyi ellenőrzések gyakoribbá válása a nagyvállalati körben is vonzó alternatívaként állította be a bérszámfejtési outsourcingot” – összegezte Hajnal Péter.
 
Forrás: fn.hir24.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Idegenek számítják ki a bérünket.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector