Startlaphoz Csatlakozz!

Gyengítenék a dolgozók felmondás elleni védelmét

Tízezrek tüntettek Rómában az olasz kormány munkaerőpiaci reformja ellen

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 26. vasárnap, 07:02

Százezrek tüntettek szombaton Rómában a legnagyobb olasz szakszervezet felhívására, hogy tiltakozzanak a kormány munkaerő-piaci reformja ellen, a szervezők szerint a résztvevők száma elérte az egymilliót is.

    Matteo Renzi miniszterelnök a munkanélküliség elleni harc jegyében október elején olyan reformcsomagot fogadtatott el a szenátusban, amely a dolgozók felmondás elleni védelmének és más jogainak az alkalmazás első éveire vonatkozó meggyengítésével ösztönözné a munkaadókat új munkahelyek létesítésére. A csomagot még a képviselőháznak is jóvá kell hagynia.

    A részben buszok százaival és különvonatokkal Rómába szállított tüntetők négy irányból vonulnak fel az olasz fővárosban, hogy aztán egy közös nagygyűlést tartsanak a Lateráni Szent János téren. Az egyik menet élén a francia hírügynökség beszámolója szerint a legnagyobb olasz szakszervezet, a CGIL vörös zászlóit lengető fiatalok és diákok haladtak, a fiatalok munkanélküliségének csökkentését és első munkahelyük fokozottabb védelmét követelve. 

    Olaszországban jelenleg rendkívül magas, 42 százalékos a fiatalok munkanélkülisége, és első alkalmazásuk többnyire csak ideiglenes, mindenfajta garancia és kedvezmény nélkül.

    „Azért vagyunk itt, hogy elmondjuk, nem fogadjuk el, hogy az alkalmazás biztonságának hiánya legyen a sorsunk. A jövőbe való befektetéseket akarunk” - mondta a tüntető tömegnek egy megafonba beszélő fiatal.

    A Matteo Renzi által vezetett balközép Demokrata Párt (PD) többsége és több olasz szakszervezet támogatja a kormányfő által javasolt lépéseket, mindenekelőtt a munka törvénykönyve 1970-es évektől hatályos 18. cikkének módosítását, amely eddig a jogsértő elbocsátásokkal szemben nyújtott védelmet a dolgozóknak.

    A reformcsomag, amely emellett a munkanélküliek képzését és a munka világába való visszavezetését ígéri, s előirányozza a szakszervezetek működésének átalakítását, ugyanakkor heves ellenállást váltott ki a legnagyobb szakszervezeti tömörülés, a CGIL részéről, de a Renzi által vezetett PD egy részében is. Susanna Camusso, a CGIL vezetője beszédében általános sztrájkot is kilátásba helyezett a munkaügyi reformtörvény elleni tiltakozás nyomatékosítása érdekében.  

    A szombati római megmozdulás az első nagy tüntetés az olasz Demokrata Párt ellen, amely történelmileg közeli kapcsolatban áll a szakszervezetekkel.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Tízezrek tüntettek Rómában az olasz kormány munkaerőpiaci reformja ellen.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector