Startlaphoz Csatlakozz!

Több mint 24 óra plusz munkaóra gyűlik össze havonta

Sokat túlórázunk ingyen

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 18. kedd, 14:50

Bár a munkavállalók nagy része gyakran túlórázik és ezért semmilyen kompenzációt nem kap, többségük nem jelzi ezt felettese felé. A Profession.hu által végzett kutatásból kiderül, hogy a havi rendszerességgel túlórázók közel egynegyedének több mint 24 óra plusz munkaórája gyűlik össze havonta – írja a Profession.hu.

   A Profession.hu a 3310 fős, reprezentatív mintán készült friss kutatása szerint a megkérdezett munkavállalók nagy része havi (29 százalék) vagy heti (23 százalék) rendszerességgel többet dolgozik hivatalos munkaidejénél, de ezt még sosem (74 százalék) vagy csak egyszer-kétszer (20 százalék ) jelezte felettese felé.
 
   A legtöbbet (alkalmanként 3 óránál többet) túlórázók legnagyobb arányban a férfiak (34 százalék), az 50-65 évesek (31 százalék), az alapfokú végzettségűek (57 százalék), a vidéken élők (32 százalék), a részben vagy egészben külföldi cégnél dolgozók (50 százalék ) és a 100 főnél többet foglalkoztató cégek dolgozói (31 százalék) körében találhatók. A kutatásból az is kiderül, hogy a felső- és középvezetők munkaideje gyakrabban húzódik el, mint az alkalmazottaké, de a kötetlen, rugalmas munkarendben dolgozók is többet túlóráznak részmunkaidős kollégáiknál.
 
   Nem mindegy, hogy a hivatalos munkaidő lejárta után hány órát dolgozunk még. A Profession.hu kutatása arra is rávilágít, hogy a rendszeresen túlórázók közel egynegyede több mint 24 plusz munkaórát (23 százalék) halmoz fel egy hónap alatt.
 
   A túlórázók fele (53 százalék) többségében előre tudja, mikor kell tovább bent maradnia. Arra a kérdésre, hogy miért van szükség plusz munkaórákra, a megkérdezettek többsége azt válaszolta, hogy túl sok a munka (35 százalék) és mindehhez kevés a munkaerő (21 százalék), valamint sok esetben mások helyett is dolgozni kell (8 százalék). Csak nagyon kevesen gondolják úgy, hogy a munkaadó elvárja a túlórát (7 százalék) vagy a rossz időbeosztás (5 százalék), esetleg a munkamánia (3 százalék) vezetne hosszabb munkanaphoz. A munkavállalók szerint megoldaná a helyzetet a munkaerő-felvétel (44 százalék ), a magasabb jövedelem (26 százalék) és a kevesebb munkamennyiség (20 százalék).
 
   Bár a megkérdezettek 10 százaléka a többletkereseti lehetőség miatt túlórázik, a többségnek (44 százalék) nem, 35 százaléknak mindig, további 14 százaléknak pedig többnyire kifizeti a munkavállaló a plusz munkát. A túlórapénz valószínűbb a (részben) külföldi tulajdonú cégek alkalmazottai esetében, valamint a fizikai munkát végzők és a részmunkaidőben dolgozók körében.
 
   Bár sokat túlórázunk, pozitívum, hogy a megkérdezettek szerint ez nem okoz ellentétet a többet és a kevesebbet dolgozók között: a tovább maradók 42 százalékát egyáltalán nem zavarja, ha kollégái időben végeznek, a korábban hazaindulók 50 százaléka szerint pedig nem kellemetlen, ha mások tovább maradnak az irodában.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Sokat túlórázunk ingyen.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector