Startlaphoz Csatlakozz!

Demonstrációk

Czomba szerint a szakszervezetek követelései régóta napirenden vannak

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 15. hétfő, 18:00

 A dohányipari lobbi tevékenységével hozta összefüggésbe a hétfői demonstrációkat Czomba Sándor szakképzésért és munkaerőpiacért felelős államtitkár.

    Az államtitkár hétfőn a Parlamentben tartott kormányszóvivői tájékoztatón úgy fogalmazott: amit ma az utcákon látni, elsősorban nem szakszervezeti megmozdulás, hanem a dohányipari lobbi tevékenysége. Amit a szakszervezetek követelnek azok jelentős része régóta az asztalon van - mutatott rá.

    Czomba Sándor a követelések közül kitért a korkedvezményes nyugdíjra és azt mondta: a kormány álláspontja 2010 óta egyértelmű, nyugdíjat csak a korhatár betöltése után kívánnak fizetni. Minden tételt, ami előtte van, átalakítottak és 2011. december 31. óta korkedvezményes nyugdíj nincs Magyarországon, az korhatár előtti juttatássá alakult át - jelezte.

    Az államtitkár a 17 éve fennálló rendszert igazságtalannak és tarthatatlannak nevezte. Az számos olyan szakmát foglal magába, amely már hosszú évek, évtizedek óta nem létezik, és a technológiai fejlődéssel olyan változások következtek be, amelyek nem teszik ezt szükségessé - fejtette ki.

    Mint mondta, azért fenntarthatatlan a rendszer, mert az összes korkedvezményes nyugdíjas mintegy 70 százaléka állami tulajdonú cégeknél dolgozik, azaz az állam az egyikből a másik zsebébe pakolja a kiszabott 13 százaléknyi járulékbefizetési kötelezettséget. Jelen pillanatban mintegy 42 ezer ember után fizetnek be ilyen járulékot, de ténylegesen 11 ezer korkedvezményes nyugdíjas van Magyarországon - közölte.

    A munka törvénykönyvével összefüggésben emlékeztetett: több mint 20 éve nem nyúlt hozzá senki, és az előző Orbán-kormány volt az, amelyik átfogó módosításokat hajtott végre. Érzékelték, hogy nem javítgatni kell, hanem érdemi tartalmi változásokra van szükség - hangsúlyozta. A megállapodást hosszú viták előzték meg, és valamennyi munkáltatói és munkavállalói képviseleti szervezet aláírta azt. Azt soha nem állították, hogy úgy tökéletes ahogy van, a kormány részéről jelezték, ha munkáltatói és munkavállalói oldalról módosításra van igény, akkor tárgyalhatnak róla - jegyezte meg.

    A cafeteria kapcsán elmondta: a kormány most is harcol Brüsszelben, és nagyon fontosnak tartják a rendszer elemeinek megtartását. Arra is felhívta a figyelmet, hogy tulajdonképpen érdemi változás nincs, hiszen döntő többségében 200 ezer forint alatt kapnak ilyen juttatást a munkavállalók. Ezen összeg alatt nincs módosulás - szögezte le az államtitkár, aki hozzátette: ez vonatkozik a SZÉP-kártyára is.

    Arról, hogy folynak-e tárgyalások munkáltatói és munkavállalói képviseletekkel, azt mondta: kedden reggel találkoznak ismét az érintettekkel. Néhány hete megkezdték a bértárgyalásokat - emlékeztetett, majd megjegyezte: ha csak erről lenne szó, akkor tulajdonképpen a megállapodás nagyon közel lenne. Bízik benne, hogy a tárgyalások eredményre fognak vezetni, és a minimálbér, a garantált bérminimum, a bérajánlás tekintetében képesek lesznek a megbeszéléseket tovább vinni és megállapodni.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Czomba szerint a szakszervezetek követelései régóta napirenden vannak.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector