Startlaphoz Csatlakozz!

A Magyar Közút Zrt. idén nagyságrendekkel nagyobb létszámmal tervez

Digitalizálnak és takarítanak a közmunkások

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 23. péntek, 08:21

Bár a legtöbb közmunkást az önkormányzatok foglalkoztatják, azért az állami vállalatok idén is besegítenek a statisztikák javításába. A legérdekesebb munkakörben talán az MTVA biztosít számukra elfoglaltságot, hiszen a közmédiában archívumi digitalizálóként dolgozhatnak.  „A pontos létszám 220 fő, terveink szerint folytatnánk a programot. Az elmúlt két év már bizonyította, hogy a közfoglalkoztatás kitűnően teljesít az MTVA-n belül, nem csak a munkaadó szervezetnek, de a programban résztvevő munkavállalóknak is” – közölte a Világgazdasággal az MTVA. Hozzátették: a program fedezetét és a felügyeletet a Belügyminisztérium adja, így a programok időtartama is a tárca döntésétől függ.

   A DiPro programban résztvevők 11-13 százaléka talál a program ideje alatt az elsődleges munkaerőpiacon munkát, ami szerintük lényegesen magasabb más közfoglalkoztatási programokhoz képest. Az MTVA archívumában csak a fotónegatívok állománya körülbelül 14 millióra tehető, de a 160 ezer darab filmtekercs is elfoglal 800 négyzetmétert, a jelenlegi munkatempót tartva a teljes feldolgozottság megvalósulása beletelhet körülbelül 150 évbe. Sokkal több közmunkást foglalkoztat a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a 93 mérnökségén olyan nagy munkaigényű „közlekedésbiztonsági és útesztétikai feladatok” ellátására, amelyekre közfoglalkoztatás nélkül nem állt volna rendelkezésre elegendő kapacitása. Az állami közúthálózat kezelésével és fenntartásával megbízott szervezet 2014-ben éves átlagban 1560 főt alkalmazott ilyen formában. Az idén a tavalyihoz képest nagyságrendekkel nagyobb létszámmal terveznek, de a pontos számokról csak a későbbiekben tudnak információt adni.
 
  A MÁV is részt vett a korábbi évek közfoglalkoztatási programjában, és a vasútnál 2015-ben is igényt tartanak rájuk főleg általános betanított munkás (állomási takarítási tevékenységekre), mezőgazdasági betanított munkás (zöldterület-karbantartási tevékenységekre), valamint munkavezető és adminisztrátor munkakörökben. Még nem tudni pontosan, hogy idén hány főt fognak így alkalmazni, mert a jelenlegi program február végéig tart, a következő időszak tervezése pedig még tart. A BKK és a Magyar Posta pedig azt közölte lapunkkal, hogy nem foglalkoztatnak közmunkásokat. Idén a kormány összesen 270 milliárdot biztosít közmunkára, a Közmunkás Szakszervezet pedig azonnali, legalább tízezer forintos béremelés mellett azt követeli, hogy a közmunkások a minimálbért kaphassák kézhez.

Forrás: Világgazdaság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Digitalizálnak és takarítanak a közmunkások.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector