Startlaphoz Csatlakozz!

A teljes foglalkoztatás néhány százalékos munkanélküliségi rátát jelent

Ősbűn vagy racionalitás?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 04. szerda, 08:39

A rendszerváltás ősbűne elfogadni a munkanélküliséget, mint természetes állapotot – mondta Orbán Viktor miniszterelnök múlt heti rádióinterjúban, amivel egyet is lehet érteni. A munkanélküliség nem csak az egyén számára óriási probléma, hanem az egész társadalomnak jelent terhet, vagyis normális esetben egy bólogatással el is lehet intézni a miniszterelnök szavait. De a mostani helyzet a legkevésbé sem nevezhető normálisnak. Egyrészt azért, mert a munkaerőpiacon olyan torzulások kezdenek kibontakozni, amire a rendszerváltás óta aligha volt példa, másrészt azért, mert be kell látunk: a kapitalizmus munkaerő-piaci működésének egyik fontos és megkerülhetetlen eleme a „természetes munkanélküliség”. Nem véletlen, hogy a teljes foglalkoztatás néhány százalékos, alacsony munkanélküliségi rátát jelent – olvasható a Világgazdaságban.
 
 A munkanélküliségnek van egy természetes szintje, ez alá pedig hosszú távon nem igazán csökken a munkanélküliségi ráta a legjobb esetben sem. Mindig vannak olyanok, akik éppen elveszítik az állásukat, és nem találnak rögtön másikat, ráadásul a gazdaság állandó szerkezetátalakuláson megy ár. A megfelelő munka megtalálásához idő kell, mégpedig több, mint három hónap. Magyarországon viszont csak ennyi ideig jár a munkanélküli segély (álláskeresési járadék), utána jön az univerzális megoldás, a közfoglalkoztatás.
 
  A természetes tárától számos sokkhatás eltéríthet a munkanélküliséget, a legegyszerűbb és legjellemzőbb a gazdaság ciklikus ingadozása. A piacgazdaságban egy recessziós időszakban sokan elveszítik a munkájukat, a kilábalás időszakában viszont egyre több új álláshely születik. Magyarországon azonban éppen akkor indult el kiterjedt közfoglalkoztatási program, amikor már növekedésnek indult a gazdaság. Közfoglalkoztatottak nélkül nem 7, hanem 10 százalék körül lenne a munkanélküliségi ráta: hosszabb távon azonban éppen ez a jelenség téríti el az egyensúlytól a munkaerőpiacot és foszthatja meg az egyéneket attól, hogy megtalálják az optimális választást.
 
  A szocializmus és a piacgazdaság szinte mindenben, így a munkaerőpiacban is különbözik egymástól. A kapitalizmusban el kell fogadni egy alacsonyszintű munkanélküliséget, mert ha ezt nem tesszük meg, akkor könnyen a ló túloldalán találjuk magunkat. Kornai János „Többletgazdaság – Hiánygazdaság” című írásában azt állítja: a szocialista rendszer veleszületett tulajdonsága a hiánygazdaság, míg a kapitalista rendszeré a többletgazdaság létrehozása és állandó reprodukciója. A többlet nélkül nem alakulhat ki a termelők és az eladók rivalizálása, ami az innovációs folyamat legfontosabb hajtóereje.
 
   Mindebből az következik, hogy a piac sokkal jobban működik, mint a tervgazdaság, azonban el kell fogadnunk, hogy vannak az egyének számára olyan kedvezőtlen hatások is, mint a munkanélküliség. Nem abba a közfoglalkoztatási programba kellene azonban beterelni százezreket – és erre fordítani a GDP 1 százalékát –, amely a minimálbérnél is alacsonyabb jövedelmet ígér.
 
   Alapvetően Orbán Viktor azon állítása is igaz, miszerint a szegénység elleni közdelem legfontosabb eszköze a munkahelyteremtés. Az állam azonban nem olyan munkahelyeket teremt, amelyek képesek lennének csökkenteni a szegénységet, hiszen a bruttó 78 ezer forintos fizetés erre nem elég. Ideje lenne felismerni, hogy a magyar többletgazdaság csak úgy működhet optimálisan, ha elfogadunk egy alacsony szintű munkanélküliséget. Ehhez a munkaügyi központoknak – eredeti céljukkal összhangban – információt kellene szolgáltatniuk, segíteni az elhelyezkedést az elsődleges munkaerőpiacon, és közmunka helyett képzésre kellene fordítani a pénzt. Mert így nem csak látszólag, hanem valóban közelíthetnénk a teljes foglalkoztatás felé.
 
Forrás: Világgazdaság

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Ősbűn vagy racionalitás?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector