Startlaphoz Csatlakozz!

A fővárosiak átlagban 82 százalékkal több pénzből gazdálkodhatnak

Hatalmasra nőtt a bérszakadék megyék között

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 05. csütörtök, 10:11

A friss adatok alapján az elmúlt két évben soha nem volt még ekkora a szakadék a legnagyobb és a legkisebb nettó átlagbért regisztráló megyék között – írja az mfor.hu.

  Negyedévről negyedévre nőtt a különbség az átlagos nettó béreknél a megyék között, tavaly év végére pedig oda jutottunk, hogy az elmúlt két év legnagyobb differenciáját mutatják a Központi Statisztikai Hivatal adatai.
 
   2014-ben a legmagasabb átlagos nettó bér a fővároshoz kötődött, 200 062 forint volt, míg a legkevesebbet a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeiek vihettek haza, 109 984 forintot. Ez azt is jelenti egyben, hogy legtöbbet kereső fővárosiak átlagban 82 százalékkal több pénzből gazdálkodhatnak havi szinten, mint az ország keleti csücskében élők. A szakadék mélyülésének dinamikáját jól jelzi, hogy egy évvel korábban, 2013 év végén ez a különbség még „csak” 75,4 százalékos volt.


  Meg kell jegyezni ugyanakkor azt is, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében sokkal nagyobb volumenű a közfoglalkoztatás is, mely a minimálbérnél is kevesebb jövedelmet biztosít a résztvevők számára. Ez pedig az átlagos statisztikákat lefelé húzza. Noha a vállalkozások anyagi helyzete és ezáltal bérfizetési képessége is minden bizonnyal elmarad a fővárosi cégekétől.
 
  A dobogó második helyén Győr-Moson-Sopron megye állt tavaly 161 447 forintos átlagos nettó bérrel, a legalsó fokra pedig Komárom-Esztergom megye került 153 353 forinttal. Az élen állók rangsora egyébként az elmúlt negyedévekben mit sem változott, nem úgy, mint a sereghajtóké. Negyedévente ugyanis hol Nógrád, hol Békés, hol pedig Szabolcs megye került az utolsó helyre, így kijelenthetjük, hogy országos viszonylatban az itt dolgozók jövedelmi helyzete a legrosszabb Magyarországon. A bérek mentén tehát egyértelműen szakad az ország.

 
   Erre a szakadásra világít rá még az a tény is, hogy negyedévről negyedévre Vas az egyik olyan megye, ahol a legjobban nőnek a nettó bérek, Nógrád pedig - ahogy már az imént említettük - rendre a rangsor végén található a növekedést tekintve. 2013 eleje óta míg Vas megyében átlagosan 5,7 százalékos volt a negyedéves bérnövekedés, addig Nógrádra mindössze 1,3 százalékos plusz jutott. Utóbbi esetben egyébként a cikkünk első részében Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére tett megállapításunk szintén megállha a helyét a közfoglalkoztatás és a vállalkozások jövedelmi helyzetét illetően.

 
Jót tett az infláció
 
  Mivel a tavalyi év átlagában 0,2 százalékos deflációt regisztrált a statisztikai hivatal, és minden megyében történt kisebb vagy nagyobb nettó bérnövekedés, reálszinten is többet értek a hazavitt összegek.
 
   A legnagyobb szintű változás Somogy megyéhez köthető, itt 6,7 százalékos volt a reálszintű növekedés, Bács-Kiskun megyében 5,3, Győr-Moson-Sopronban pedig 5 százalékos volt a plusz. Ezzel szemben a legkisebb reálszintű növekedést Szabolcs-Szatmár-Bereg megye jegyzi egy szerény 0,7 százalékos plusszal, előtte pedig Fejér és Heves megye található 1,9 százalékkal.
 
Forrás: mfor.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Hatalmasra nőtt a bérszakadék megyék között .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector