Startlaphoz Csatlakozz!

100 éves a védőnői szolgálat

Czunyiné: a védőnők a köznevelési rendszer támaszai

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 06. péntek, 15:12

A védőnők a családok otthonában látnak el közfeladatot, olyan lehetőségeik vannak a családok megerősítésében, amellyel támaszai nemcsak az egészségügynek, hanem az Emberi Erőforrások Minisztériumának is - mondta a tárca köznevelésért felelős államtitkára pénteken Kisbéren.

    A védőnői szolgálat létrejöttének 100. évfordulóját ünneplő rendezvénysorozat első vidéki állomásán Czunyiné Bertalan Judit, a térség fideszes országgyűlési képviselője hozzátette, az elkövetkezendő években az lesz a köznevelési rendszer legnagyobb kihívása, hogy miként tud választ adni az iskolában megjelenő társadalmi és családi helyzetek kezelésére.

    „A védőnők családtörténetet látnak, pontosan látnak időben jelezhető problémákat, és egészségügyi végzettségük okán a lehető legkorábban képesek arra, hogy orvosokkal együtt figyelmeztessenek, ha az iskolába lépéskor a tanulási képességeket befolyásoló jelenséget tapasztalnak” - hangsúlyozta az államtitkár.

    Magyarországon a védőnői képzés 1915 novemberében indult el, miután az 1915. június 13-án létrejött Országos Stefánia Szövetség célul tűzte ki a csecsemőhalandóság csökkentését, a születésszám növelését, ezáltal a népesség számbeli erősítését, valamint tudatlanság és a babona elleni küzdelmet.

    A második világháború után átalakult a rendszer, létrejött a védőnői szolgálat, amely ma is állami keretek között működik. A védőnői képzés 1975-ben főiskolai rangra emelkedett, és a közelmúltban alakult át egyetemi szintű képzéssé. 2014-ben a magyar védőnői szolgálat nemzeti érték címet kapott.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Czunyiné: a védőnők a köznevelési rendszer támaszai.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector