Startlaphoz Csatlakozz!

A hét kérdése:

Munkaidő vagy utazási idő?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 13. péntek, 12:34

A gyermekvédelemben kötetlen munkarendben dolgozó, területi munkát végző (nem kiküldetés alapján) munkavállalók esetében kérem szíves állásfoglalását: mi számít munkaidőnek, mi számít utazási időnek? – tette fel a kérdést egy olvasó, melyre a munkajog.hu szakértője válaszolt.

   Példa 1.: a dolgozó reggel 8 órakor saját autójával indul területre, 9 órára érkezik meg a munkavégzés helyére, egy gyerekotthonba. Példa 2.: a dolgozó lakása előtt 9 órakor beül a hivatásos gépkocsivezető által vezetett gépkocsiba, 10 órakor érkezik meg a nevelőszülői családhoz. Példa 3.: A dolgozó reggel 7:30 órára bejön munkakezdésre a munkahelyére, ahonnan 9:00 órakor területi munkára indul saját, vagy hivatali gépkocsival. 9 óráig adminisztratív teendőit látja el. 10:30 órára ér az első családhoz, akivel munkát végez. A kötetlen munkarendben dolgozó szakember napi munkaideje eshet-e a heti pihenőnapra?
 
  A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.) szerint nem munkaidő a munkavállaló lakó- vagy tartózkodási helyéről a tényleges munkavégzés helyére, valamint a munkavégzés helyéről a lakó- vagy tartózkodási helyére történő utazás tartama [Mt. 86. § (3) bekezdés b) pont]. Amint látható, a szabály nem a szerződéses munkahely és az otthon közötti utazási időről, hanem a tényleges munkavégzés helyére/ről történő utazásról szól. Így a munkába járás ideje akkor sem része a munkaidőnek, ha a munkavállaló nem a szerződése szerinti munkavégzési helyen kezd dolgozni a munkaidő kezdetén.
 
   A kérdés szerinti esetekben ez a következőket jelenti. Az első két példában az utazási idő minősítése szempontjából nincs jelentősége, hogy a munkavállaló saját, vagy hivatali járművet vesz igénybe. A munkaidő kezdete a tényleges munkavégzés helyére érkezés, az első esetben 9, a másodikban 10 óra. A harmadik példában viszont a munkaidő kezdete 7.30. Ha a munkavállaló a munkahelyére beérkezett, és innen indul tovább egy másik helyszínre, akkor az utazási idő már teljes egészében munkaidő lesz, hiszen két munkavégzési hely közötti utazásról, és nem a lakó- vagy tartózkodási hely és a tényleges munkavégzés helye közötti utazásról van szó.
 
   Kötetlen munkarend esetén a heti pihenőidő beosztására vonatkozó szabályokat nem kell alkalmazni, nem is értelmezhető, hogy mikor tölti a pihenőnapját a munkavállaló [Mt. 96. § (3) bekezdés].

Forrás: munkajog.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Munkaidő vagy utazási idő?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector