Startlaphoz Csatlakozz!

Központi Statisztikai Hivatal:

Januárban 4,1 százalékkal nőtt az átlagkereset

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 20. péntek, 12:39

Januárban 4,1 százalékkal nőttek az átlagkeresetek az egy évvel korábbiakhoz képest a legalább öt embert foglalkoztató vállalkozásoknál és költségvetési intézményeknél, valamint a nonprofit szférában - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

    A közfoglalkoztatottak nélkül számolt átlagkereset 3,5 százalékkal volt magasabb a tavaly januárinál, a versenyszférában 3,3, a költségvetési szerveknél 3,7 százalékkal nőtt. A nonprofit szervezeteknél 4,2 százalékkal nőttek a keresetek.

    A mínusz 1,4 százalékos januári inflációval számolva a reálkeresetek 5,6 százalékkal nőttek a nemzetgazdasági átlagot tekintve, 5,0 százalékkal a közfoglalkoztatottak nélkül, 4,8 százalékkal a versenyszférában és 5,2 százalékkal a közalkalmazottak körében.

    A rendszeres, prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli keresetek 0,5 százalékponttal, kevésbé emelkedtek, mint a keresetek.

    A teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete - a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél - 235 900 forint volt. A vállalkozásoknál foglalkoztatottak januári átlagkeresete 252 ezer forint volt, a költségvetési szférában 239 ezer forint volt.

    A bruttó átlagkeresetek az információ, kommunikáció gazdasági ágban voltak a legmagasabbak 461 900 forintot tettek ki, 4,7 százalékkal nőttek egy év alatt, a legalacsonyabbak pedig a humán-egészségügyi, szociális ellátás területén voltak 145 300 forinttal annak ellenére, hogy átlag feletti 5,8 százalékos volt az éves növekedés.

    Az iparban dolgozók keresete 2,7 százalékkal nőtt januárra egy év alatt, míg az építőipar 5,8, a mezőgazdaság pedig 4,8 százalékos növekedést regisztrált.

    A költségvetési szférában és a nonprofit szervezeteknél dolgozók egy része, mintegy 168 ezer fő - az adó- és járulékváltozások ellentételezését szolgáló, a keresetbe nem tartozó - kompenzációban részesült, összege átlagosan 9600, illetve 9100 forint volt.

    Nemzetgazdasági szinten az átlagos, családi kedvezmény nélkül számított nettó kereset 154 500 forint volt, ami a kereseteket terhelő járulékok és a személyijövedelemadó-szabályok változatlansága miat a bruttó keresetekével azonos mértékben, 4,1 százalékkal emelkedett. 2015-ben a családi kedvezmény igénybevételének szabályai csak kismértékben változtak, ez számottevő hatást nem okozott a nettó keresetek indexében, ugyanakkor a kedvezményt is figyelembe véve a nettó kereseti átlag 161 500 forintra becsülhető - közölte a KSH.

    Az alkalmazásban állók létszáma 2 millió 849 ezer volt, 55 ezerrel több az egy évvel korábbinál, de a közfoglalkoztatottakat nem számolva 77 ezerrel dolgoztak többen, ebből  a növekedésből 60 ezer a versenyszférára jutott.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Januárban 4,1 százalékkal nőtt az átlagkereset.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector