Startlaphoz Csatlakozz!

A Egyenlő Bánásmód Hatóság esete

A felajánlott munka elfogadása

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 01. szerda, 09:47

 Az Egyenlő Bánásmód Hatóság által vizsgált esetben a munkavállaló munkaszerződését a munkavégzés helyszínének megváltozása miatt mondták fel, a munkavállaló pedig a felajánlott állást nem tudta elfogadni. Megsértette-e a munkáltató az egyenlő bánásmód követelményét? – írja a munkajog.hu.

  A panasz szerint a kérelmező, – miután gyermekgondozás céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadsága véget ért – nem térhetett vissza eredeti munkavégzési helyére, részlegvezetői munkakörébe, mivel azt időközben betöltötték.
 
  A munkáltató ugyanezen munkavégzési helyen egy hatórás, részmunkaidős pénztárosi állást ajánlott fel a kérelmezőnek, aki ezt el is fogadta volna, azonban – már miután munkaköri alkalmassági vizsgálaton is részt vett –, arról tájékoztatta a munkáltató helyi képviselője, hogy mégsem töltheti be a felkínált pozíciót, mert nem a munkavégzés helyével azonos településen lakik, hanem 7 km-rel távolabb, és a tömegközlekedési bérlet költségét költségtakarékossági okokból a munkáltató nem tudja állni.
 
  A munkáltató ekkor egy négyórás, részmunkaidős állást ajánlott egy, a kérelmező lakóhelyétől 35 km-re fekvő településen, amit a kérelmező szintén elfogadott volna, ha a nap munkakezdés időpontjának meghatározásánál a munkáltató tekintettel van arra, hogy tömegközlekedéssel a kérelmező lakóhelyéről nagyon korai időpontban lehetetlen beérkezni a munkahelyre. Mivel a kérelmező a bejárás lehetetlensége miatt nem fogadta el az ajánlatot, a munkaszerződést a munkáltató felmondta.
 
  A munkáltató az eljárás során visszautasította, hogy a kérelmezővel szemben megsértette volna az egyenlő bánásmód követelményét. Arra hivatkozott, hogy a kérelmezőre is vonatkozó kollektív szerződés alapján egyoldalúan módosíthatja a munkavégzés helyét, ennek ellenére törekszik arra, hogy a munkavállaló elégedett legyen a munkahelyével.
 
  Amikor a kérelmező a fizetés nélküli szabadságról visszatért, nem volt lehetséges eredeti munkakörében történő foglalkoztatása, mert munkavégzésének korábbi helyén csak egy ilyen pozíció volt, az pedig be volt töltve.
 
  A felajánlott hatórás állásra azért lett volna lehetőség, mert egy munkavállaló éppen meg kívánta szüntetni a munkaviszonyát, erre azonban végül csak hónapokkal később került sor, így kérelmező nem állhatott helyette munkába. A munkaszerződést azért mondták fel, mert a kérelmező nem fogadta el a felkínált négyórás munkakört, más felajánlható szabad munkakör pedig nem volt a munkáltatónál.
 
  Kérelmező számára a tömegközlekedési bérlet költségét egyébként megtérítették volna, ennek sem volt köze ahhoz, hogy a munkaviszonyát megszüntették.
 
  Az ügyben a hatóság tárgyalást tartott, melyen a felek között egyezség született. A munkáltató fenntartotta, hogy kérelmezővel szemben az egyenlő bánásmód követelményét nem sértette meg, azonban vállalta, hogy kérelmező részére kártérítést fizet. Az egyezséget a hatóság határozatával jóváhagyta.
 
Forrás: munkajog.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A felajánlott munka elfogadása.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector