Startlaphoz Csatlakozz!

Garantált alapjövedelem

Lórúgásszerű változás kellene, de közben a fél ország éhen hal

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 10. péntek, 12:33

Alighanem hónapokig tartó vitát nyitott meg tegnap a szocialista párt a garantált alapjövedelemről. A konferenciát a volt pártvezetőkből és fiatal politikusokból álló Deák Ferenc Kör szervezte. Tagjai már az MSZP decemberi értekezletén felvetették, hogy a párt alakítsa ki viszonyát a mindenkit feltétel nélkül megillető juttatáshoz. Most is ezt szorgalmazták, nem titkolva, hogy támogatják a baloldal egy részén szociálpolitikai csodafegyvernek tartott alapjövedelem bevezetését – írja a Népszabadság.

  Amelynek immáron két koncepciója ismert: a LÉT munkacsoport a gyermekek után 25, a felnőtteknek 50, a várandós nőknek 75 ezer forintot biztosítana. A javaslat – azzal, hogy a jövedelem nélkülieknél nyolcezer forintot a járulékalapba utalna – mindenkinek egészségügyi ellátást biztosítana. A Párbeszéd Magyarországért (a gyerekek után és a várandós nőknek járó 25, illetve 75 ezer forint mellett) a nagykorú inaktívaknak 50 ezret adna, a munkaviszonyban állók 100 ezer forintra számíthatnának bérkiegészítésként.
 
  Az MSZP még messze van attól, hogy állást foglaljon, alapjövedelem-párti politikusai is óvatosak. Kivéve a korábban Medgyessy Péternek, Gyurcsány Ferencnek és Mesterházy Attilának tanácsot adó Braun Róbertet. Szerinte csak az a kérdés, mikor és hogyan vezetik be az univerzális juttatást, amelyet ma sokan éppúgy elképzelhetetlennek tartanak, mint száz éve a nők egyenjogúságát. A szintén Deák körös Lendvai Ildikó azt emelte ki: csak a dolgozói szegénység felszámolásával együtt képzelhető el a mindenkit megillető alapjövedelem, e nélkül a társadalom többségét sem lehet meggyőzni. A volt pártelnök szerint népszavazásra, illetve – mivel költségvetési tételekről azt nem lehet tartani – ahhoz hasonló megerősítésre is szükség lenne.
 
  Katona Tamás, aki pénzügyi államtitkár és a KSH elnöke is volt, most pártigazgatóként az MSZP-vezetés tagja, úgy véli, a bérrendszer átalakítása után lehet szó garantált alapjövedelemről. A gyermekek utáni 25 ezer forintra viszont azonnal szükség lenne a gyermekszegénység megszüntetéséhez.
 
  Karácsony Gergely zuglói PM-es polgármester arról beszélt: nem lát más megoldást, amely újra politikai közösséggé formálhatná a hajdan volt országot. Szerinte az alapjövedelem bevezetése lórúgásszerű változás lenne, de a szociális hálót nem lehet lassanként újraszőni, mert közben „a fél ország éhen hal”. Elismerte, az övék egy kis párt, könnyebben beáll egy bátor javaslat mögé, de reméli, a többi demokratikus ellenzéki párt is ezt teszi majd. A szocialistáknak azt mondta, alaposan vitassák meg, mert ez nagy mondás, ha elkötelezik magukat az alapjövedelem mellett, az nem egy pont lesz a programjukban, az lesz a program.
 
  Arról azonban, hogy az MSZP-sek egy része nem idegenkedett (és valószínűleg most sem idegenkedik) a szociális ellátások feltételekhez kötésétől, a közmunka kiterjesztésétől, most nemigen esett szó, noha ez aligha lesz megspórolható.

Forrás: Népszabadság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Lórúgásszerű változás kellene, de közben a fél ország éhen hal.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector