Startlaphoz Csatlakozz!

Elvándorlás

Ingyen sem kell a gyerekorvosi praxis

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 12. kedd, 11:32

 Júniustól megszűnik Szőregen a gyermekorvosi ellátás, helyette Újszegedre kell vinni a betegeket. Ez a második körzet, ami az egyetemi városban orvos nélkül marad – tudta meg a delmagyar.hu.

   Heves vitákat váltott ki a szegedi közgyűlés szakbizottságaiban a szőregi gyermekorvosi körzet megszüntetése. Pénteken a testület mégis úgy döntött, hogy az ellátás biztonsága érdekében az a legjobb, ha a szőregi területet három újszegedi orvos között osztják el. Solymos László alpolgármester a pénzügyi bizottság ülésén úgy összegzett: begyűrűzik az egyetemi városba az orvoselvándorlás problémája.

  Azt is elmondta, a 70 évesen nyugdíjba menő eddigi doktornő helyét előbb pénzért lehetett volna átvenni, de nem kellett. Majd kétszer az önkormányzat hirdette meg, szintén eredménytelenül. Így kényszerültek a legközelebbi és igencsak lepusztult Korondi utcai rendelő három orvosa között felosztani a körzetet, amelyben összesen 750 gyerek lakik. Tóth Péter jobbikos képviselő a szociális bizottságnak azt vetette fel, hogy átmeneti megoldást keressenek, amíg nem jelentkezik valaki, de erre a képviselőtársak nem láttak esélyt. A bal- és jobboldal a közgyűlésen egymást hibáztatta az országban kialakult orvoshiányért.
 
  A szőregi doktornő az okokról és hogy miért nem szimpatikus a körzeti gyermekorvoslás, egyelőre nem kívánt nyilatkozni. Somogyi Melánia szőregi anyuka az mondta, bár sajnos gyakorta kell orvoshoz vinnie Sára lányát, nem érzi problémának, hogy ezután a kijelölt újszegedi rendelőbe járjanak. Bajwa Nikoletta elmondta, korábbi szegedi lakásukhoz közel választottak orvost Vivien lányának a Kereszttöltés utcában, hozzá ragaszkodnak azóta is, őket nem érinti a váltás.

  Ez már a második szegedi gyermekorvosi körzet, ahonnan távozik az orvos. Pár hónapja a Budapesti körúti rendelőből ment el, ott a többi gyermekgyógyász között osztotta fel a város a területet. Az önkormányzat humán közszolgáltató irodájának adatai szerint jelenleg – még a szőregi körzettel együtt – 31 házi gyermekorvos dolgozik Szegeden. Közülük a fele már nyugdíjaskorú. 9-en vannak 61 és 65 év között, 4-en 66 és 70 között, 2-en pedig 71 éven felül. Várható tehát, hogy egyre több körzet üresedik meg. Az egyetem szak- és továbbképző intézete szerint minden évben 8-9 gyermekgyógyász végez, ők – az eddigi képzési szabályoknak megfelelően – 5 év orvosegyetemi képzés után 5 év alatt szereznek csecsemő- és gyermekgyógyász szakvizsgát. Ehhez azonban az szükséges, hogy a szakképzés idejére egy kórház vagy klinika adjon álláshelyet számukra. Így a 8-9 rezidens 4 megye egészségügyi intézményeiből kerül tanulni a szegedi egyetemre.
 
Forrás: delmagyar.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Ingyen sem kell a gyerekorvosi praxis .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector