Startlaphoz Csatlakozz!

Lejárt a SZÉP kártyák

Rengeteg magyar munkavállaló számláját zárolták tegnap

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 02. kedd, 12:21

 Vasárnap lejárt a SZÉP kártyákra még 2013-ban átutalt juttatások felhasználási határideje. Bár pontos adatokkal még nem mindegyik kártyakibocsátó társaság rendelkezik, becsléseink szerint több száz millió forintot nem költöttek el a munkavállalók.

  A SZÉP kártyákra még 2013-ban érkezett összegek most vasárnap jártak le, és a fel nem használt összegek ma már nem elérhetők a munkavállalók számára. A rendelkezésekre álló adatok alapján a Pénzcentrum becslései szerint összességében körülbelül 700 millió - 1 milliárd forint maradhatott a SZÉP kártyákon azokból az összegekből, amiket május 31-ig kellett elkölteniük a munkavállalóknak. A társaságok nagyon intenzív kampányt folytattak, hogy költésre ösztönözzék a kártyatulajdonosokat, ezért elképzelhető, hogy végül még ennél is kisebb összeg veszett el.

 
Mennyi maradt?
 
  Az MKB SZÉP kártyákon végül 128 millió forint, az eredetileg átutalt keret mindössze 1,3 százaléka maradt meg a még 2013-ban jóváírt összegekből, amelyek felhasználási határideje tegnap éjfélkor járt le. Ez az összeg 41 millió forinttal kisebb az egy évvel ezelőtti maradéknál. A 2013-as keretből megmaradt 128 millió forint 32 százaléka a szálláshely, 37 a vendéglátás, 30 pedig a szabadidő alszámlán ragadt. A több mint 151 ezer kártyabirtokos közül közel 24 ezer nem használta fel a teljes keretét, ami átlagosan 5 ezer forintot jelent fejenként. A maradvány erős szórást mutat: 160 főnek egyetlen forintja ragadt benn, 940-en kettő és tíz forint közötti összegtől búcsúzhattak el,
 
  12 ezer kártyabirtokosnak pedig tíz és ezer forint közötti juttatása maradt felhasználatlan - ugyanakkor vannak 18-an, akik fejenként 200 ezer forint feletti összegről mondtak le- tájékoztatta a Pénzcentrumot az MKB.

  Pénteken még 153 millió lejáró összeg várt elköltésre a K&H SZÉP kártyákon. A lejáró összeggel rendelkező kártyabirtokosok kevesebb mint felének ezer forint összege maradt akkor még a kártyáján, így jó eséllyel a K&H SZÉP kártyások is jól hajráztak. Tavaly ugyanígy május 31. után 151,2 millió forint maradt a kártyákon, ami a 2012-es feltöltések 2,2 százalékát jelentette. Idén ennél valószínűleg kevesebb maradt, hiszen már évközben is jobban költöttek az ügyfelek.

  Az OTP esetében pénteken mg 1,1 milliárd forint várt elköltésre, ez az összeg is kisebb volt az egy évvel ezelőtti lejáró 2012-es pénzek esetében. Akkor végül 1 milliárd forint maradt, az eredeti feltöltések 2 százaléka.
 
Mi lesz pontosan a pénzzel?
 
  A felhasználási idő lejártát, azaz május 31-ét követően a kibocsátó intézmény köteles visszautalni a megmaradt összeget az eredeti feltöltést végző munkáltatónak, azaz a kártyabirtokos számára ezek a pénzek elvesztek. A visszautalt összeg a társasági adóalapot növeli, emellett jelentős adminisztrációs terhet ró mind a munkáltatóra, mind a kártyakibocsátó intézményre. Éppen ezért érdemes felhívni a dolgozók figyelmét a teljes keretösszeg felhasználására - tájékoztatta a Pénzcentrumot a K&H. Az MKB 1763 munkaadónak indít majd visszautalásokat, ezek közül a legnagyobb tétel 4,1 millió forint. Ugyanakkor a munkáltatók közül négy csak egy forintot, 23 kettő és tíz forint közötti összeget, 353 pedig tíz és ezer forint közötti summát kap vissza.
 
Forrás: Pénzcentrum

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Rengeteg magyar munkavállaló számláját zárolták tegnap.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector