Startlaphoz Csatlakozz!

Tanműhely-kiüresítési hullám kezdődik

Tanévzárás sok bizonytalansággal

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 17. szerda, 09:51

Újból tárgyalóasztalhoz ült az oktatási kormányzat és a Pedagógusok Sztrájkbizottsága, a megbeszélést követően pedig egy közös megállapodást is aláírtak, melyben egyebek mellett rögzítették, hogy a kormány a nevelő-oktató munkát segítő iskolai dolgozóknak béren felüli juttatást biztosít, valamint fölülvizsgálják a tanárok túlóráztatását is. Az érdekvédők szerint azonban még mindig maradtak nyitott kérdések – írja a Népszava.

  A közoktatás átszabásának egyik legnagyobb fehér foltja jelenleg a szakképzési rendszer átalakítása: a kormány tervei szerint július 1-jétől a szakképzés a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól (Klik) a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) irányítása alá kerül. Az NGM-hez költöztetett intézmények között legalább 80 olyan iskola is van, ahol szakképzés és gimnáziumi oktatás egyaránt folyik, a fenntartóváltással azonban félő, hogy az utóbbi megszűnik.
 
  Bár a kormányzat tagadja, hogy a „profiltisztítás” egyet jelentene a gimnáziumi képzés megszüntetésével, a köznevelési törvény módosító javaslatából mégis az olvasható ki, hogy az NGM-hez kerülő vegyes profilú intézményeknél a gimnáziumi oktatást csak „kifutó jelleggel” lehet folytatni.
 
  „Ebben az évben egyetlen gimnáziumot sem szüntetnek meg, ám ezen a területen még mindig nagy a bizonytalanság” - mondta tegnapi „tanévzáró” sajtótájékoztatóján Galló Istvánné. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke rámutatott: az NGM nem úgy fogja működtetni az iskolákat, mint a Klik, a túlközpontosított irányítás helyett szakképzési centrumokat fognak létrehozni a megyékben és a fővárosban.
 
  Bár a három tanári érdekvédő szervezetet - a PSZ-t, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezetét (MKSZSZ), valamint az Oktatási Vezetők Szakszervezetét - tömörítő Pedagógusok Sztrájkbizottsága és az oktatási kormányzat közötti hétfői tárgyaláson a szakképzés átalakítása is szóba került, a szakszervezetek és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által aláírt megállapodásban erről nincs szó.
 
  „A szakképzésre nem volt nagy ráhatásunk, mondhatjuk, hogy a megkérdezésünk nélkül alakul valami, aminek csak a körvonalait látjuk” - fogalmazott Tóth József. A MKSZSZ elnöke hangsúlyozta: az átalakításokkal egy tanműhely-kiüresítési hullám kezdődik, sok szakképző iskola - egyébként jól felszerelt - tanműhelyeiben nem maradhat ott a diák, a duális képzés miatt ki kell majd őket szervezni. „A gyors intézkedéseknek köszönhetően így 4-5 szakoktatónak már szeptemberre nem lesz állása, az új rendszer nem engedi a visszaáramlást, a műhelyek üresen maradnak” - mondta.
 
  „A szakképzési rendszer átalakítása további munkaerő gazdálkodási kérdéseket is felvet” - tette hozzá Galló Istvánné. Szerinte a gimnáziumi oktatás fokozatos leépítésével évente 300-400 tanár állása kerül veszélybe. Mivel a gimnáziumokat felmenő rendszerben szüntetnék meg, a PSZ elnöke szerint a folyamat akár 3-4 évig is eltarthat. Nem javít a helyzeten a megosztott költségvetés sem: a 2016-os költségvetésben nincs külön forrás megjelölve az NGM-hez átkerült intézmények működtetésére.
 
 A kormány ezt úgy szeretné megoldani, hogy a Kliknek szánt pénzt osztanák ketté - miközben az még az állami iskolafenntartónak sem elég. „A pénzhiány rányomta a bélyegét a Klik működésére, az elmúlt két évben bebizonyosodott, hogy még alapfeladataikat sem tudták végrehajtani” - mondta Galló Istvánné, felidézve: gyakran előfordult, hogy a Klik hónapokig nem tudta kifizetni az óraadó pedagógusok bérét. „A Klik eleget tudna tenni kötelezettségeinek, ha megfelelően finanszíroznák. De nem finanszírozzák, így mindenki továbbra is csak a hiánnyal fog küszködni”.
 
  Az állami intézményfenntartó közben a tanárokon igyekszik spórolni egy kicsit azzal, hogy az intézményekben nem töltik fel az üres álláshelyeket. A munkaerőhiányt belső helyettesítéssel igyekeznek pótolni, azért túlóradíjat sem kell fizetni. Jogos tehát a pedagógusok panasza, mert a helyettesítések miatt heti 32 órát is tanítaniuk kell, ám a szakszervezetek szerint ez ügyben a tanárokra nézve pozitív irányú elmozdulás zajlik.
 
  A hétfői tárgyaláson az Emmi képviseletében Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár és Hanesz József, a Klik elnöke ígéretet tett arra, hogy áttekintik a tanárok intézményi benntartózkodásának szabályait, és intézkednek annak érdekében, hogy az üres álláshelyeket betöltsék.
 
  A szakszervezetek ugyancsak előrelépésként értékelték, hogy sikerült elérniük az Emminél azt is, hogy szeptembertől a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítőknek béren kívüli juttatást biztosítsanak: ez nettó 50 ezer forintot jelent, amit 2015-ben két egyenlő részletben (szeptemberben és novemberben) folyósítanak. A megállapodás záradéka kitér arra, hogy a béren kívüli juttatásban az NGM-hez átkerülő intézmények dolgozói is részesülnek.
 
  „Ez talán egy picit kompenzálja, hogy ezek a kollégák már évek óta nem kaptak béremelést” - mondta a PSZ elnöke. A jövő évi költségvetésből pedig kiderült, hogy ez 2016-ban is el fog maradni. Még egy kis üröm az örömben, hogy a megígért béren kívüli juttatás sem jár minden nevelő-oktatói munkát segítő iskolai dolgozónak, csak azoknak, akik a Klik (vagy az NGM) alkalmazásában állnak.
 
  „A megállapodás sajnos nem vonatkozik az óvodákra, illetve azokra, akik az önkormányzatok alkalmazottaiként dolgoznak az iskolákban” - jelezte Galló Istvánné. A PSZ ugyanakkor mindent megtett, hogy az önkormányzati-iskolai dolgozók is kapjanak egy kis bérkiegészítést, Pintér Sándor belügyminisztertől is kértek segítséget, aki viszont elutasította őket.
 
  „Mondhatni végső kétségbeesésünkben fordultunk nyílt levélben a polgármesterekhez, önkormányzati képviselőkhöz, hogy ha eddig nem történt meg, biztosítsanak többletdíjazást azon dolgozóik részére, akik közreműködnek a településen működő óvodák, iskolák feladatainak végrehajtásában” - mondta a PSZ elnöke, aki szerint a kormány továbbra is teljesen figyelmen kívül hagyja a nem pedagógus végzettségű iskolai dolgozókat, miközben nélkülük nem működhet hatékonyan a közoktatás rendszere.

A szegregált egyházi iskola a menő
 
  Egyházi körökben legalábbis - talán épp a nyíregyházi Huszár-telepi iskola ügyén fölbuzdulva - így gondolhatják, a Népszabadság információi szerint a Hajdú-Bihar megyei Komádiban ugyanis most a református egyház szeretne - a helyi kormánypárti vezetéssel együttműködve - az állami mellett egy újabb iskolát létrehozni, ahova a nem cigány gyerekek járhatnak majd. A településen régóta tartó folyamat, hogy a jobb helyzetű szülők a szomszédos település iskolájába járatják gyerekeiket, a helyi iskolában pedig egyre magasabb a roma gyerekek aránya.
 
  A lap szerint az új iskola nyitása ellen felszólaltak az Emmi és a Klik illetékesei is, sikertelenül, hiszen ha az egyház kap egy épületet, ahol szabad vallásgyakorlásra hivatkozva nem cigány gyerekeket oktatnak, ott a minisztérium sem tehet sokat. Nem messze Komáditól, Biharkeresztesen is hasonló történt, ott szintén az egyházi iskola tette szegregált iskolává az állami intézményt.

Forrás: Népszava
 

 
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Tanévzárás sok bizonytalansággal.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector