Startlaphoz Csatlakozz!

A BGF-eseket pedig már diploma előtt elkapkodják

Bérelőnnyel indítanak a gazdasági diplomások

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 23. csütörtök, 11:00

Idén is a slágerszakok közé kerültek a gazdaságtudományi alapképzések, különösen igaz ez a gazdálkodási és menedzsment, a kereskedelem és marketing, a turizmus-vendéglátás, a pénzügy-számvitel és a nemzetközi gazdálkodás szakokra. A BKF a legnépszerűbb magánintézmény, a Corvinuson gondot jelent a kapacitáskorlát, a BGF-eseket pedig már diploma előtt elkapkodják – írja a Világgazdaság.

   Este nyolckor teszik közzé az idei felsőoktatási ponthatárokat: a fiatalok tízezreinek jövőjét döntően befolyásoló számok az okostelefonokon használható applikációkon kívül a www.felvi.hu és a www.oktatas.hu oldalon is elérhetők lesznek. A hivatalos és ingyenes ponthatárváró rendezvény, a Pont Ott Parti házigazdája idén a Nemzeti Közszolgálati Egyetem lesz, amely 14 órától nyitja meg kapuit az Orczy parkban.
 
  A gazdaságtudományi alapképzési szakok az elmúlt évekhez hasonlóan idén is a legnépszerűbbek közé kerültek, különösen igaz ez a gazdálkodási és menedzsment, a kereskedelem és marketing, a turizmus-vendéglátás, a pénzügy-számvitel és a nemzetközi gazdálkodás szakokra. Az alapképzések minimális ponthatárait immáron harmadik éve előre meghatározzák központilag, ezek szakonként eltérően, de 428 és 465 pont között mozognak.
 
   Ferkelt Balázs, a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) általános rektorhelyettese úgy véli, megéri gazdaságtudományokat tanulni, és nem csak azért, mert a magyar és európai gazdasági növekedési előrejelzések szerint ezen a területen a következő időszakban is bővülni fog munkaerőpiac.
 
  A diplomások pályakövetési rendszere adatainak felhasználásával készített statisztikák azt mutatják, a BGF hallgatóinak közel felének már az abszolutórium megszerzésekor teljes munkaidős állása van. A legutóbbi, 2013-ban végzett felmérés szerint pedig míg a valamennyi képzési területre számított átlagos jövedelem nem érte el a 195 ezer forintot, a gazdaságtudományi területen a frissen diplomázottak bruttó havi összjövedelme átlagosan csaknem 209 ezer forint volt. A BGF-en végzettek esetében pedig meghaladta a 245 ezer forintot.
 
  A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán (BKF) 12 százalékkal, 5518-ra nőtt a felvételizők száma tavalyhoz képest, ezzel továbbra is ez a legnépszerűbb magánintézmény. A főiskolán a legtöbb diák a turizmus és vendéglátás szakra jár majd, a toplista második helyére a kereskedelem és marketing került. Tartja magát harmadik helyen a kommunikáció és médiatudomány, de felzárkózóban van a gazdálkodási és menedzsment, valamint az emberi erőforrások szak is. Utóbbinak az erősödése országos tendencia.
 
  Míg az országos mutatók szerint egyre kevesebben járnak levelező tagozatra, a BKF-en a tavalyihoz képest 4 százalékkal többen jelentkeztek ilyen képzésre. A mesterképzésekre 6, a felsőoktatási szakképzésekre 16 százalékkal több jelentkezés érkezett. Egyre több a külföldi diák is: Brazíliából éppúgy adtak be jelentkezési lapot a főiskolára, mint Svájcból. A legtöbben Ázsiából érkeznek majd. Ők angolul hallgatják a választott szakot.
Idén is rengetegen jelentkeztek a Budapesti Corvinus Egyetemre (BCE). A business szakok 2015-ben is népszerűbbek, mint a közgazdaság-tudományiak, és szerencsére a pénzügy-számvitel szaktól kezdve a gazdálkodás és menedzsmentig évről évre minden területen az előzőeknél több hallgatót tudtunk felvenni – mondta a Világgazdaságnak Rostoványi Zsolt, a BCE rektora.
 
 
   A kapacitáskorlátok azonban gondot jelentenek: az intézménybe ugyanis jóval többen jelentkeznek, mint ahány diákot fel tudnának venni. A turizmus-vendéglátás szak esetében például tavaly, mivel a Corvinus Egyetem nem kapott lehetőséget a keretszám emelésére, a bekerülési pontszám magasabb volt, mint a központilag, államilag meghatározott ponthatár. „Ez a szak idén is rendkívül népszerű volt, ahová magas pontszámmal rendelkező hallgatók jelentkeztek” – tette hozzá a rektor. Szerinte az intézményben végzett hallgatók elhelyezkedési esélyei kiválóak, a Corvinus-diploma presztízse nagy – ezt mutatják a piaci felmérések is.
 
Forrás: Világgazdaság
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Bérelőnnyel indítanak a gazdasági diplomások.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector