Startlaphoz Csatlakozz!

Az 1957-ben született férfiak várható átlagéletkora 64 év

Kordás László: a konvergenciaprogram alapján jutna a nyugdíjakra is

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. augusztus 12. szerda, 09:57

 A kormány nagyon nem akarja, hogy negyven esztendőnyi munka után a férfiak is nyugdíjba vonulhassanak, mert ez kétszázmilliárd forintba kerülne. A szakszervezetek állítják: könnyedén elő lehet teremteni az ehhez szükséges forrást. Felhívják ugyanakkor a figyelmet arra, hogy az 1957-ben született emberek közül a férfiak várható átlagéletkora 64 év. Ők azok, akiknek elsőként kell 65 esztendős korukig dolgozniuk – olvasható a Népszabadságban.

  Értékválasztás kérdése, hogy a kormány mire akar költeni, mert amit szeretnének elérni, arra mindig találnak forrást – véli Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke. Szerinte ugyanez igaz a nyugdíjrendszerre is: amennyiben a kabinet úgy gondolná, méltányos, ha a nők mellett a férfiak is nyugdíjba mehetnek negyvenévnyi munka után, előteremthetnék az ehhez szükséges forrásokat.
 
  A szakszervezetek álláspontja egyébként az – hangsúlyozta –, hogy a gazdaság van az emberekért, és nem fordítva.
 
  A MASZSZ kizárólag olyan társadalmat tart elfogadhatónak, amely szolidáris, nem feledkezik meg az idősebb generációkról, s méltóképpen gondoskodik róluk – fogalmazott. Ennek pedig szerinte része, hogy aki negyven évet végigdolgozott, annak nemétől függetlenül biztosítsák a tisztes visszavonulás lehetőségét, ha úgy érzi, hogy már nem képes teljes értékű munkát végezni, illetve nem tud piaci álláshelyet találni magának.
 
 Erről szól a népszavazási kezdeményezés – mondta Kordás –, amelyet sokan azért támadnak, mert a férfiak előrehozott nyugdíja évi kétszázmilliárdba kerülne. Erre pedig szerinte biztosan van forrás, hiszen a reformok működnek, Magyarországon a gazdaság az uniós átlagnál gyorsabban fejlődik, s több százezer munkahelyet is teremtettek, tehát – ha mindez valóban igaz – jelentősen bővült a járulékalap is – sorolta az érdekvédő.
 
   Ráadásul az sem igaz – tette hozzá –, hogy a GDP-hez képest túl sokat költünk nyugdíjra.
 
  Az Eurostat adatai szerint 2012-ben a 28 uniós tagállamban nyugellátásokra átlagosan a nemzeti össztermék 13,2 százalékát fordították, míg a visegrádi négyek esetében – Magyarország nélkül – ez 9,8 százalék. A szlovének a GDP 11,6, a lengyelek 11,1 százalékát költik ilyen célra, míg nálunk 9,6 megy erre, de a jövő évi költségvetési törvény már csak 8,6 százalékot irányoz elő. Kordás így állítja: miközben kétségkívül nőttek a bevételek, nyugdíjra kevesebbet szánnak.
 
  A MASZSZ-elnök meggyőződése ezzel szemben az, hogy csupán a Brüsszelnek benyújtott a konvergenciaprogram alapján bőven jutna a nyugdíjakra is. A gazdaság e szerint jövőre 2,5, 2017-ben 3,1, 2018-ban pedig 2,9 százalékkal bővül, ami a költségvetésnek 1151 milliárd forint bevételi többletet jelent. Ez lehetne az egyik forrása férfiak előrehozott nyugdíjának – jelentette ki az elnök –, mert ebből évi ötvenmilliárdot kényelmesen le lehetne csípni.
 
 A szakszervezetek álláspontja, hogy a feketegazdaság legalább részleges kifehérítése is sokat hozna a konyhára.
 
  Ebben készek közösen fellépni a munkaadókkal és a kormánnyal együtt, ha van ilyen szándék. Az egyik lehetőséget a munkaügyi ellenőrzés szigorításában látják, amelyhez szükség lenne a munkaügyi hatóságok önállóságának visszaállítására és a szervezet megerősítésére is. Ebből szerényen csak 15 milliárddal számolnak, s ha még a korrupciót sikerülne kissé visszaszorítani, a tisztességes verseny révén biztosan megtakaríthatnának újabb tízmilliárdot.
 
  További pénzeket lehetne visszanyerni, ha visszafognák a nem uniós támogatásokból finanszírozott nagy állami presztízsberuházásokat, s kevésbé bőkezűen támogatnák például az állami tévét, amely nyolcvanmilliárd forintjába kerül az adófizetőknek – hozott fel újabb területeket Kordás. Az érdekvédő szerint jelentős tétel az szja jövő évre kilátásba helyezett egyszázalékos csökkentése is, amit az alacsony jövedelműek észre sem vesznek – havi pár száz forint marad a zsebükben –, míg a tehetősebbnél a fél-egymilliós kereset esetén jelentkező öt-tízezres plusz nemigen számít. Ez évi 120 milliárdnyi kieső bevétel.
 
 Mindebből könnyedén összejöhet kétszázmilliárd, ami Kordás szerint nem is feltétlenül lesz annyi. Ha eredményes lesz a népszavazás, elsőként 2018-ban mehetnének negyven év után nyugdíjba a férfiak is, és szakértők közreműködésével készített számítások szerint ez akkor a GDP 0,25-0,5 százalékával emelné meg a nyugdíjkassza kiadásait. Vagyis: 75-150 milliárd között lenne a növekmény, és a nemzeti össztermék nyugellátásra fordított hányada még akkor is alig érné el a kilenc százalékot.
 
 Van azonban a dolognak egy másik, a gazdaságtól független vetülete is – mutatott rá Kordás. Elsőként az 1957-ben született embereknek kell 65 éves korukig dolgozniuk, miközben a férfiak várható átlagéletkora a KSH szerint ebben a körben nem egészen 64 esztendő. Az érdekvédő szerint nem igazán tisztességes úgy emelni a nyugdíjkorhatárt, hogy azt a jogosultak jelentős része meg sem éri.
 
  De például az 1984-esek életkilátásai sem sokkal jobbak, mert a férfiak várhatóan 65 éves korukban hunynak el, míg aki 2004-ben született, átlagosan 68 és fél évre számíthat. Ha addig nem nő ismét a nyugdíjkorhatár, közülük 2069-ben már igen sokan élvezhetik pár évig a nyugellátást.

Forrás: Népszabadság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Kordás László: a konvergenciaprogram alapján jutna a nyugdíjakra is.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector