Startlaphoz Csatlakozz!

Túl nagy a vállalatok költségterhe

Idén is létszámot csökkentenek a cégek

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. április 10. kedd, 07:54

Az idei minimálbér-emelés foglalkoztatásra gyakorolt hatását még nem lehet a statisztikák alapján megítélni. Az viszont nagyobb biztonsággal állítható, hogy a versenyszféra létszáma 2011 végén elindult lefelé.

   Idén az év elején a létszám- és keresetstatisztika a foglalkoztatás számottevő csökkenését mutatta. Egyes elemzések szerint a minimálbérek 20 százalékos emelése a bérkompenzáció ellenére olyan költségterhet ró a vállalatokra, amelynek hatására a cégek máris jelentős elbocsátásokba kezdtek. Valójában a jelenleg rendelkezésre álló adatokból nem lehet ilyen egyértelmű következtetést levonni: bár a gyenge gazdasági környezetben a vállalatok munkakereslete igen visszafogott, a minimálbér-emelés foglalkoztatásra gyakorolt hatásáról még korai lenne nyilatkozni.

    A teljes gazdaságban foglalkoztatottak számának januári csökkenése részben magyarázható a közmunkaprogramokkal. E programok minden év elején megújulnak, így már tendenciának tekinthető, hogy az év eleji hónapokban az állami szféra létszáma visszaesik, majd a közmunkaprogramok feltöltésével az év második felében tetőzik. A munkaügyi központok adatai azt is megerősítik, hogy a visszaesés a korábbi évekhez hasonlóan 2012-ben is átmeneti: az újonnan regisztrált munkanélküliek száma januárban jelentősen megugrott, februárban azonban  a támogatott (közmunkás) álláshelyek kiírásával párhuzamosan  már korrigálódott. Ha eltekintünk a közfoglalkoztatottaktól, az állami szférában foglalkoztatottak számát a kormányzat szigorodó bértömeg-gazdálkodása befolyásolja: a közalkalmazottak és köztisztviselők száma az elmúlt egy-másfél évben folyamatosan mérséklődött.

    A létszám- és keresetstatisztika szerint azonban januárban nemcsak a közmunkások, hanem a versenyszférában foglalkoztatottak száma is csökkent, mintegy harmincezer fővel. A visszaesés mértékét a munkaerő-felmérés, illetve a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat regisztrált munkanélküliekre és csoportos létszámleépítésekre vonatkozó adatai viszont nem erősítették meg. Ráadásul a januári visszaesés kizárólag az 50 főnél kevesebb munkavállalót foglalkoztató kisvállalatoknál jelentkezett, pedig a korábbi években a versenyszféra kisebb és nagyobb vállalatainak létszáma szoros együttmozgást mutatott.

     Az elbocsátásokat több elemzés a minimálbér-emelés költségével hozta összefüggésbe. A létszám csökkenése azonban egyformán tetten érhető a minimálbér-emelés által jobban érintett, alacsonyan „bérező” vállalati körben és az átlag feletti bérekkel rendelkező vállalatoknál is. A januári bér- és létszámváltozások mértéke között gyakorlatilag nem mutatható ki összefüggés, ezért pusztán a januári adatok alapján egyelőre nem lehet következtetni minimálbér-emelés miatti elbocsátásokra.

    A létszámcsökkenés okát inkább a létszám- és keresetstatisztika módszertanához érdemes kötni. Míg a nagyobb vállalatokról teljeskörűen állnak rendelkezésre adatok, a kisebb vállalatokból évente változó mintát vesz a statisztikai hivatal. A korábbi években is láttunk már hasonló mértékű létszámmozgásokat az év elején, bár ezek jellemzően a létszám növekedését mutatták. A mostani csökkenés azt jelenti, hogy januárban a tavalyinál kisebb átlagos méretű vállalatokat figyel meg a KSH. Ez azonban nem feltétlenül (mintavételi) hiba, azt is jelezheti, hogy a versenyszféra kisvállalatai körében már 2011-ben is kedvezőtlenebbek lehettek a foglalkoztatási folyamatok, mint azt korábban gondoltuk.

    Miközben tehát a minimálbér-emelés foglalkoztatásra gyakorolt hatásáról még korai lenne nyilatkozni, az nagyobb biztonsággal állítható, hogy a versenyszférában foglalkoztatottak száma a konjunkturális kilátások romlásával párhuzamosan 2011 végén már mérséklődhetett. Idén a gyenge gazdasági környezet hatására a versenyszféra létszámának további mérséklődésére számít az MNB. Bár a bérkompenzációval kapcsolatos adminisztráció bonyolult, igénybevételével a bérköltségek legfeljebb 5 százalékkal emelkednek. Ráadásul a kormány az eredetileg tervezett, nagyjából 190 milliárd forintos kompenzációt kibővítette további 20 milliárddal, amelyre azok a vállalatok pályázhatnak, amelyeknek az ötszázalékos emelés is problémás. Bár az adóátalakítás minimálbér-emeléssel és bérkompenzációval összekötött korrekciója bonyolult megoldás lehet, ám az emiatti jelentős leépítések elkerülhetők. Igaz, ehhez az szükséges, hogy a vállalatok rászánják az időt és energiát a feltételek megismerésére, a pályázatok kitöltésére és a kompenzáció nyújtotta lehetőségek kihasználására.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Idén is létszámot csökkentenek a cégek.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector