Startlaphoz Csatlakozz!

DIW Berlin:

Bontani kell a munkaerő szabad áramlását akadályozó korlátokat

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 23. szerda, 15:33

A munkaerő szabad áramlását korlátozó gátak további lebontását szorgalmazza az EU-ban a DIW Berlin gazdasági kutató intézet. Az unión belüli munkaerő-áramlás könnyíti a nehézségekkel küszködő országok munkaerő-piaci helyzetét.

    Jelentős mértékben megemelkedett az elmúlt években a munkaerő mobilitása az Európai Unióban. 2012-ben az EU tizenöt északi, nyugati és déli tagállamában (EU-15) mintegy 7,4 millió más uniós tagállamból érkezett munkavállaló dolgozott, 30 százalékkal több, mint öt évvel korábban. A külföldi munkavállalók számának növekedése elsősorban Németországban öltött számottevő mértéket, 2012-ben például 260 ezren érkeztek az országba - állapítja meg a Deutsche Institut für Wirtschaftsforschung (DIW Berlin) gazdaságkutató intézet tanulmánya. 

    A munkavállalási céllal érkezők többsége nem az euróövezeti krízisországokból, Görögországból, Írországból, Olaszországból, Spanyolországból, vagy Portugáliából, hanem a kelet- és közép-európai új tagállamokból származott. „Ennek oka a nagy jövedelemkülönbségben és a könnyített bevándorlási feltételekben keresendő” - mutatott rá Nina Neubecker, a DIW Berlin makrogazdasági részlegének kutatója, a tanulmány társszerzője. 

    Miközben 2007-ben a teljes EU munkaképes korú lakosságának 2,7 százaléka dolgozott szülőhazáján kívül az EU-15 országokban, addig 2012-re ez az arány 3,1 százalékra emelkedett. A növekedés 85 százalékát az EU új kelet- és közép-európai tagállamai adták. Az euróövezeti krízisországokból azonban az elvándorlás a feltételezettnél lényegesen kisebb.

    A Németországba munkavállalási céllal bevándoroltak is hasonló megoszlást mutatnak. Az euróövezeti krízisországokból bevándoroltak részaránya 2007 és 2012 között 14 százalék, a kelet- és közép-európai tagállamokból érkezetteké pedig 75 százalék körül alakult. 

    „Az uniós migráció nagy gazdasági egyenlőtlenség idején enyhíti a nehéz helyzetben lévő országok munkaerő piaci helyzetét, ezért további erősítése szükséges” - mondta Marcel Fratzscher, a DIW Berlin elnöke, a jelentés társszerzője. „Németországnak is előnyére válik fogadó országként a migráció, mivel növeli a foglalkoztatást, hozzájárul a gazdasági növekedéshez és erősíti az általános jólétet az országban. Az ország nyitottsága és vonzereje a német gazdaság egyik erőssége és a jövőben is annak kell maradnia” - fogalmazott. 

    A munkaerő-vándorlást akadályozó legerősebb korlátot a nyelvismeret hiánya, a kulturális különbségek alkotják, amelyeket leginkább a fiatalkorban megkezdett nyelvoktatással és kulturális csereprogramokkal lehet elhárítani. Törekedni kell a külföldön szerzett szakképzés honosítási eljárásának könnyítésére és gyorsítására is. Szükséges az EURES munkaközvetítő rendszer népszerűsítésének és megismertetésének fokozása is - javasolja a DIW Berlin tanulmánya. „Mindez nem feltétlenül kell, hogy nagy költségekkel járjon és egyáltalán nem szükséges minden esetben uniós szinten koordinálni sem” - hangsúlyozta Nina Neubecker, rámutatva, hogy „a vállalatoknak maguknak  is képesnek kell lenniük más uniós tagországok munkaerő potenciáljának kiaknázására”.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Bontani kell a munkaerő szabad áramlását akadályozó korlátokat.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector