Startlaphoz Csatlakozz!

Elindulnak az európai uniós forrásokra támaszkodó pályázatok

Teremts munkahelyet uniós pénzből!

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 03. péntek, 14:36

A jövő héten elindulnak az európai uniós forrásokra támaszkodó pályázatok. Az első kiírások főleg a munkahelyteremtésre koncentrálnak – írja a Figyelő.

   Nem kizárt, hogy az idei évre betervezett 120 milliárdos keretösszegen felül további európai uniós pályázati források is megnyílnak a vállalkozások előtt - jelentette ki a Figyelő Online munkatársának érdeklődésére Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára egy mai sajtótájékoztatón a minisztérium épületében. Ami biztos, első körben az említett 120 milliárd forint áll majd rendelkezésre. Az első pályázatok november-december táján megnyílnak, s az sem lehetetlen, hogy már idén sor kerül kifizetésre - tette hozzá érdeklődésünkre az államtitkár. (Tekintve, hogy már csak három hónap van hátra az évből, ha lesz is kifizetés, annak mértéke csekély lehet.) Rákossy Balázs szerint a pályázatok benyújtásának, elbírálásának eljárásrendjében olyan egyszerűsítések történtek, amelyek támogatják a gyors döntéshozatalt.
 
   A kifizetések az első időszakban a magyar költségvetést terhelik, amíg meg nem születik Brüsszel végleges jóváhagyása a programokat illetően. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint azért írják ki mégis a pályázatokat, mert 99 százalékosan biztosak benne, hogy a jóváhagyás meg fog születni.
 
   A miniszter szavaiból arra lehetett következtetni, hogy a nyitott kérdések közé tartozik a pályázati előkészítő rendszer átalakítása. Ennek során egyrészt az állami háttérintézmények körében történt racionalizálás, de a pályázatok előkészítésében korábban közreműködő külsős vállalkozások mozgástere is jelentősen szűkült például azzal, hogy jócskán elapadt az erre a célra rendelkezésre álló összeg. Varga Mihály szerint ez ésszerű döntés volt, a támogatásra szánt pénzeket jobb a tényleges termelést szolgáló célokra fordítani. Az uniós jóváhagyás azonban valószínűleg még nem érkezett meg, legalábbis a miniszter úgy fogalmazott: „szerintem el fogják fogadni az átcsoportosítást.
 
   A tervek szerint már a jövő héten kiírják az első pályázatokat, amelyeket a büdzsé fogja előfinanszírozni. Az uniós támogatás pedig majd a jóváhagyások után érkezhet meg. Idén kilenc pályázatot írnak ki, 120 milliárd forint keretösszeggel, ebből 5 a nemzetgazdasági tárca hatáskörébe került, 58 milliárd forint keretösszeggel. A tárcáknak október 6. kell véglegesíteniük az eljárásrendeket. A pályázatok benyújtására 30 nap áll majd rendelkezésre a kiírástól számítva.
 
   Az NGM által kiírandó pályázatok között van olyan, amelyik a fiatalok vállalkozóvá válását támogatja, erre a célra 4 milliárd forintot különítettek el. A támogatás vissza nem térítendő. Egy másik kiírás a kisgyermekes szülők munkaerőpiacra való visszatérését segíti majd. További keret áll rendelkezésre ipari termeléskapacitás bővítésére, munkahelyteremtésre.
 
   Magyarország a második helyet foglalja el az EU-ban az egy főre jutó uniós támogatásokat tekintve a 2014-2020 közötti ciklusban - közölte a miniszter
 
Forrás: Figyelő
 

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Teremts munkahelyet uniós pénzből!.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector