Startlaphoz Csatlakozz!

Az átalakításokkal a szakszervezetek legtöbbször nem értenek egyet

Szakértő: a légitársaságok versenyképesség-javítása okozza a folyamatos sztrájkokat

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 30. csütörtök, 09:32

Az európai hagyományos légitársaságok versenyképességüket próbálják javítani, hogy felvegyék a versenyt a diszkont légi cégekkel, de az átalakításokkal a szakszervezetek legtöbbször nem értenek egyet, emiatt volt és várható a közeljövőben is több sztrájk az európai légiközlekedésben - mondta Feledi György szakértő, utasszállító-pilóta kedden az MTI megkeresésére.

    Az elmúlt hetekben az Air France és a Lufthansa pilótái is sztrájkoltak, a francia pilóták két héten keresztül nem vették fel a munkát, mert aggasztotta őket az Air France-KLM cégcsoporthoz tartozó Transavia diszkont társaság fejlesztése. A munkabeszüntetéssel a cég becslései szerint 416 millió eurós bevételkiesést okoztak. A Lufthansa pilótái pár hónapon belül többször is sztrájkoltak a korkedvezményes nyugdíj feltételei miatt.

    Feledi György szerint a hagyományos légitársaságok lépéskényszerben vannak, mert a diszkontok bizonyítottan alacsonyabb költségszinten és hatékonyabban működnek, ezért kénytelenek átalakítani saját cégstruktúrájukat. Ez a folyamat az International Airlines Group (IAG) cégeinél (British Airways, Iberia, Vueling) már megtörtént, hatásaként már az európai, rövidtávú járatok is profitot termelnek.

    A Lufthansa-csoport és az Air France-KLM viszont ezzel a lépéssel még adós és aggasztó, hogy nagyon lassan haladnak az átalakítással. Mindegyik csoport célja a versenyképesség javítása, de a változástatásokhoz meg kell találni a közös hangot a szakszervezetekkel, ez viszont "végeláthatatlan" tárgyalásokat eredményez - mondta Feledi György.

    A túlélésnek azonban van egy másik verziója is a szakértő szerint: az évek óta súlyos veszteséget termelő Alitaliát és a szintén nehéz anyagi helyzetben lévő Air Berlint az abu dzabi székhelyű Etihad Airways mentette meg, 49 százalékos résztulajdont vásárolva. Így már könnyen megvetheti lábát Európában az Etihad és felnőhet a legnagyobbak közé, kihasználva a megszorult európai légitársaságokat.

    Gyakran, a szakszervezeti szabályozások akadályhalmaza miatt egy úgynevezett hibrid légitársaságot hoznak létre a nagy cégek, ilyen a IAG - Vuelingje és a Lufthansa Germanwingse is, ezekben a légitársaságokban keveredik a diszkont és a hagyományos modell. Az ötlet Feledi György szerint jónak tűnik, de egyben veszélyes is: minél többet változtatnak a diszkont rendszeren, annál drágább lesz az utazás.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Szakértő: a légitársaságok versenyképesség-javítása okozza a folyamatos sztrájkokat.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector