Startlaphoz Csatlakozz!

Az egyes dolgozók munkaideje nem haladja meg a jogszabályban megszabott napi nyolc órát

Lázár törvénytelenül dolgoztat 12 órát?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 27. csütörtök, 09:55

A Miniszterelnökség mellett a Szijjártó Péter által vezetett Külgazdasági és Külügyminisztérium is átállt a napi 10-12 órás munkarendre. A Népszava információi szerint azonban a külügyi tárca - miniszteri utasításban kiadott - szabályozása megfelel a közszolgálati tisztviselőkre vonatkozó törvényeknek, vagyis a meghosszabbított munkaidőt úgy töltik ki, hogy az adott munkakört mindig elvégzi valaki, de az egyes dolgozók munkaideje nem haladja meg a jogszabályban megszabott napi nyolc órát. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azonban közleményében nem adott választ a túlmunka kifizetésének, illetve például szabadnappal történő ellentételezésének kérdésére.

   Lázár mindössze azt emelte ki, hogy „a Miniszterelnökség a kormány munkájának összehangolásáért, döntéseinek előkészítéséért és végrehajtásáért felelős szervezetként a magyar közigazgatási rendszer egyik legfontosabb, legnagyobb felelősségű intézménye”, illetve, hogy az „valóban nem egy családbarát munkahely”. Hozzátette: munkatársaival együtt a jövőben akár napi 12 órát is dolgoznak.
 
   Csakhogy - mint megírtuk - a 10-12 órás munkaidő a közszolgálati tisztviselőkről szóló jogszabály értelmében törvénysértő. A szabályozás ugyanis kimondja, hogy a teljes napi munkaidő nyolc óra, a heti munkaidő pedig 40 óra lehet. Ettől kivételes esetekben lehet eltérni, így a tisztviselők munkaideje napi maximum 12, illetve heti 48 óra lehet, ám ez esetben biztosítani kell, hogy a heti 40 órás átlagot ne lépje túl. A hatályos törvények értelmében a túlmunkát pluszdíjazással vagy szabadidővel kell honorálni.
 
   A Népszava már tavaly októberben beszámolt az akkor még csak a Miniszterelnökséget érintő munkaidő-növelésről, amelyet most több minisztériumban és háttérintézményben is bevezethetnek. Lapunknak akkor a kormányzati központi információs központ úgy reagált, hogy a Miniszterelnökség munkatársai teljes mértékben elfogadták a megnövelt munkaidőt. A Magyar Nemzet friss információ szerint viszont több családos munkavállaló felmondásra kényszerült, mert az óvodák és bölcsődék átlagosan 17 óráig tartanak nyitva.

Forrás: Népszava

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Lázár törvénytelenül dolgoztat 12 órát?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector