Startlaphoz Csatlakozz!

Az átlagos bevándorló Németországban nettó többet fizet az államkasszába, mint egy átlagos német

Könnyíteni kellene a bevándorlást

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 28. péntek, 08:26

Könnyíteni kellene a bevándorlást és a külföldiek német munkaerő piachoz történő hozzáférését a Spiegel Online cikket szerint. A ZEW intézet egy új felmérése szerint ugyanis az átlagos bevándorló Németországban nettó többet fizet az államkasszába, mint egy átlagos német.

   Egyre többen gondolkodnak úgy, mint a CSU főtitkára, Andreas Scheuer, aki szerint Németország lassan az unió szociális szolgáltatójává válik - írja a Spiegel Online, azzal kapcsolatban, hogy Németországban ismét fellobbant a bevándorlás kérdésével kapcsolatos vita. Az ügyet egyrészt a konfliktuszónákból - Szíriából, Afganisztánból vagy Irakból - érkező menekültek növekvő száma, másrészt a más EU-s tagállamok állampolgárainak nyújtandó szociális ellátások kérdése helyezte reflektorfénybe az elmúlt időszakban.
 
   A félelmeknek azonban a lap szerint ellentmond egy új tanulmány, amelyet a német ZEW intézet készített a Bertelsmann-alapítvány megbízásából. E szerint Németországban 2012-ben minden külföldi állampolgár átlagosan fejenként 3300 euróval több adót és járulékot fizetett be az államkasszába, mint amennyi állami kiadásban részesült. A Németországban élő 6,6 millió külföldi így összesen 22 milliárd euróval járult hozzá a német költségvetés egyenlegének javításához abban az évben. A tanulmány szerint Németország így pénzügyileg is figyelemreméltó mértékben profitál a bevándorlásból.
 
Alulbecsült hatás?
 
   A tanulmány szerint már korábban is érzékelhető volt a Németországban élő külföldiek pozitív hozzájárulása a német költségvetéshez, az egy főre eső nettó befizetések összege azonban tíz év alatt több, mint másfélszeresére emelkedett. A Spiegel szerint az anyag ráadásul inkább alulbecsüli a bevándorlás pozitív szerepét, mivel az csak a német útlevéllel nem rendelkező bevándorlókat veszi figyelembe. Ha az olyan bevándorlókra is kiterjedne a vizsgálat, akik időközben német állampolgárságot szereztek, akkor a mérhető haszon még magasabb lehetne, tekintve, hogy ez a csoport más felmérések szerint sikeresebbnek tekinthető gazdasági értelemben, mint a külföldi állampolgársággal rendelkező Németországban élőké.
 
   A tanulmány megjegyzi, hogy a bevándorlók által fejenként fizetett átlagos adó értéke 700 euróval ugyan elmarad a németekétől, azonban a nettó egyenlegük ennek ellenére kedvezőbb. Az ok, hogy a bevándorlók korösszetétele az államháztartás szempontjából kedvezőbb, jóval alacsonyabb a népesség ezen részének átlagéletkora, magasabb az aktív életkorban lévők aránya, így jóval kevesebb nyugdíjellátásban részesülnek. Így a nettó befizetők aránya a csoporton belül eléri a 67 százalékot, míg a németeknél ez az arány csak 60 százalékos.
 
   Nem meglepő módon, minél képzettebb és iskolázottabb az adott bevándorló, annál nagyobb lehet a pozitív hozzájárulása a német költségvetéshez - emeli ki a kutatás. Szerintük a 30 alatti korosztályt tekintve, ha az átlagos iskolázottságuk és képzettségük elérné a német átlagot, akkor fejenként egész életük alatt 118 400 euróval többet fizetnének be nettó értékben a német költségvetésbe, mint egy hasonló korú német.
 
Minél hamarabb, annál jobb
 
  A tanulmány eredményeire hivatkozva a Bertelsmann-alapítvány úgy véli, hogy a bevándorlási politikában a képzésre nagyobb figyelmet kellene fordítania Németországnak. Ez szerintük nem azt kell hogy jelentse, hogy több képzettebb bevándorlót kellene az országba csábítani, hanem azt, hogy csökkenteni kell a korlátozásokat a bevándorlók számára. Az alapítvány szerint minél inkább meg kellene könnyíteni a bevándorlók számára a hozzáférést a német munkaerő piachoz, hogy hamarabb önálló és termékeny életet kezdhessenek élni Németországban. Ebből a szempontból teljesen értelmetlennek tartják azokat az intézkedéseket, amelyek lerövidítik a tartózkodási engedély hosszát Németországban és az egyre több korlátozást a munkaerő piacon. Ezek az intézkedések ugyanis csak azt a teljesen téves képzetet erősítik, amely szerint a bevándorlók csak a német állam által nyújtott szolgáltatásokat keresik.
 
Briteknél 43 százalékkal ugrott meg a bevándorlók száma
 
   Az Egyesült Királyságba érkező bevándorlók száma 78 ezerrel 260 ezerre ugrott az elmúlt évben, ami 43 százalékos növekedést jelent - írja a Financial Times a brit statisztikai hivatal (ONS) csütörtökön publikált adataira hivatkozva. Ez az éves 43 százalékos növekedés az ONS szerint főleg a rekord számú EU-ból érkezőknek volt köszönhető. Az ONS statisztikái szerint eddig a legtöbb EU-állampolgár, 228 ezer 2014 júniusában érkezett az országba (szemben az egy évvel korábbi 183 ezerrel). A világ minden tájáról érkező bevándorlók száma szintén új rekordot döntött: egy év alatt összesen 247 ezren érkeztek az Egyesült Királyságba dolgozni az egy évvel korábbi 202 ezerhez képest.


   Az ONS szerint az EU-bevándorlók számának növekedése főleg a Romániából és Bulgáriából érkezők számának megugrásából adódott, ami annak a következménye is lehet, hogy az e két ország munkavállalóira vonatkozó korlátozások januárban megszűntek.


   A munka- és nyugdíjügyi minisztérium társadalombiztosítási adatai az FT szerint azt mutatták, hogy a román bevándorlók száma már meghaladta a lengyelekét. A tb-regisztráció alapján a románok aránya 468, a bolgároké 205 százalékkal emelkedett a szeptemberig tartó 12 hónapban.
 

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Könnyíteni kellene a bevándorlást.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector