Startlaphoz Csatlakozz!

A kereskedelemben jelenleg is munkaerőhiány van?

Vasárnapi zárva tartás: Szombati zsúfoltságot jósolnak a plázákban

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 05. péntek, 10:20

A kormány támogatja a vasárnapi zárva tartást – mondta Varga Mihály. Az intézkedés várható hatását azonban még nem lehet számszerűsíteni a gazdasági miniszter szerint. A szakértők azonban vasárnap pangó plázákat, pénteki és szombati zsúfoltságot prognosztizálnak, és az emberek nem fognak átszokni a kisboltokba – írja a Világgazdaság.

   A kormány támogatja az üzletek vasárnapi nyitva tartásának korlátozására vonatkozó kezdeményezést – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón. Egy kérdésre válaszolva a közölte, a jogszabály végleges formája még nem ismert, azt még nem fogadta el a törvényhozás, ezért egyelőre az intézkedés várható hatására vonatkozó számokat sem lehetett véglegesíteni. Megjegyezte, hogy az egyik szakszervezet korábbi közlése szerint a kereskedelemben jelenleg is munkaerőhiány van.
 
  Azok, akik mindeddig a jelenlegi nyitvatartási gyakorlat továbbvitelének pártján álltak, most nagyon sajnálják Varga Mihály bejelentését – nyilatkozta lapunknak Vámos György . Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára hozzátette: amennyiben a boltok vasárnap zárva lesznek, mindazokkal a káros hatásokkal, amelyekről már korábban is szó volt, így például az elbocsátásokkal, sajnálatos módon számolni kell.
 
   Arra a kérdésünkre, hogy miután a Fidesz, a KDNP és a kormány is támogatja a vasárnapi zárva tartást, nem érzi-e lefutottnak a vitát, Vámos György úgy reagált: a fociban is a sípszóig kell küzdeni, a kérdés akkor dől majd el, amikor az országgyűlés megszavazza a vonatkozó jogszabályt.

   Ha a nagyobb üzletek nem tarthatnak nyitva a bevásárlóközpontokban, akkor lehet, hogy a kisebb boltoknak sem lesz érdemes nyitva tartaniuk vasárnap – mondta a Világgazdaságnak Balatoni Judit, a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének a főtitkára. Ezt azzal magyarázta, hogy az emberek valószínűleg kevésbé szívesen mennek el bevásárlóközpontokba, ha a boltok nagy többsége zárva van.
 
   Vámos szerint a vasárnapi nyitvatartási tilalom hatására minden bizonnyal az érintett kereskedelmi szereplők is változtatnak üzletpolitikájukon. Ha a kormány kötelezővé tenné a vasárnapi zárva tartást, akkor az 20 ezer ember munkáját tenné feleslegessé csak a kereskedelemben, ezen felül például a biztonsági őrök, valamint a takarítószemélyzet, és a többi kapcsolódó dolgozó munkája is veszélybe kerülne.
 
  Az MBSZ is úgy látja, hogy a kereskedelmi dolgozókat negatívan érinti majd a változás. – Németországban meg lehet élni heti öt nap munkából, Magyarországon azonban nem ez a helyzet. A hétvégi pótlék fontos a dolgozóknak a megélhetéshez, amitől eleshetnek – emelte ki Balatoni Judit. Az MBSZ egyetért a kormánnyal, hogy a szektor dolgozói alul vannak fizetve, ám ez az intézkedés nem segít a problémán.
 
   Mint szakszervezet, alapvetően a vasárnapi zárva tartás mellett állunk, most azonban másként látjuk a helyzetet – mondta el a Világgazdaságnak Sáling József. A szektor legnagyobb érdekvédelmi szervezete, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke lapunknak kijelentette: a jelenlegi adóváltozások és egyéb intézkedések világossá tették, hogy egy igen erős támadás indult a kereskedelem ellen. Ebben a formában és jogi környezetben nem tudjuk támogatni a felvetést. Ha azonban bevezetik a módosítást, azt tudomásul vesszük – tette hozzá.
 
   Arra a felvetésre, hogy az intézkedés elbocsátásokat eredményezne, Sáling úgy válaszolt: a leépítések nem a vasárnapi zárva tartás miatt, hanem inkább az élelmiszerlánc-felügyeleti díj drasztikus megemelése miatt fog bekövetkezni. Ez 30 milliárd forintos kiadást jelent a legnagyobb szereplőknek – tette hozzá. Az elnök szerint ez a megemelkedett „különadó” azzal a fenyegetettséggel párosítva, hogy a kereskedelmi cégek nem lehetnek két évnél tovább veszteségesek, egyértelműen munkahelyeket veszélyeztet.
 
Kényelmesen vásárolunk
 
  Sokan veszítik el majd a munkájukat, és a kormány célja nem is fog megvalósulni. Balatoni Judit kiemelte: a forgalom nem fog átterelődni a kisboltokba, ahogy a kabinet szeretné, a vásárlók ugyanúgy a bevásárlóközpontokba és a nagy áruházakba fognak járni, csak nem vasárnap. Az elmúlt tíz-tizenöt évben az emberek megszokták, hogy kényelmesen vásárolnak olyan bevásárlóközpontokban, ahol mindent megtalálnak, ezért a kisboltok biztos, hogy nem profitálnak majd a vasárnapi nyitva tartás korlátozásából. Szerinte a pénteki és a szombati nap még zsúfoltabb lesz, amikor egyébként is a legtöbben mennek el a plázákba.
 
Forrás: Világgazdaság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Vasárnapi zárva tartás: Szombati zsúfoltságot jósolnak a plázákban.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector