Startlaphoz Csatlakozz!

Kész a költségvetés

Több sport és közmunka, kevesebb szociális támogatás

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 16. kedd, 10:23

Érdemi változtatás nélkül fogadta el a jövő évi költségvetést a parlament, holott a benyújtáshoz képest sokminden megváltozott. Nemcsak az derült ki, hogy teljesen új lesz a fizetős autópálya-rendszer, de az is, hogy bizonytalanná vált az inflációs előrejelzés, és a növekedéssel is lehetnek gondok – írja a Világgazdaság.

   Zökkenők nélkül ment át az Országgyűlésen a jövő évi költségvetés tervezete, a kormányzatnak még nagyobb engedményeket se kellett tennie azért, hogy a parlamenti frakciók megszavazzák a büdzsétervet. A benyújtott verzióhoz képest a számokban nincs érdemi változás - összesen pár száz milliárd forintot mozgattak meg a képviselők, azt is a kormánnyal egyeztetve. A legnagyobb átrendezést a közfelháborodásra visszavont adóemelések okozták: az internetadó bevezetése, illetve a cafeteria terhének megemelése a végül elfogadott verzióhoz képest 50 milliárd forinttal nagyobb bevételt hozott volna. Más kérdés: a 17 ezer milliárd forintot meghaladó kiadási főösszeghez képest érdemi változást ez se jelent – a kiesés a hiányt lökte volna 900 milliárd forint fölé, de végül ezt a tartalékok csökkentésével, és pár kiadás előrehozásával sikerült elkerülni. Néhány intézkedés hatását azonban nem iskerült átvezetni a számokon. Így például a költségvetéssel együtt sikerül megszavazni a magánnyugdíjpénztárak halálos ítéletét jelentő tagdíjfizetési szabályt is (igaz, a korábbi elképzelésekhez képest némi mentsvárat ad, hogy ha márciusig sikerül mindenkit rávenni a fizetésre, akkor megúszható a felszámolás) – ám az emiatt várható transzfereket és bevételeket nem írták bele a büdzsébe. Ugyanígy kétségesek az útdíjbevételek: a számokból elvben a teherautós díjak 10 százalékos emelése és változatlan matrica-ár és rendszer következne, valójában azonban az e-útdíjat 5 százalékkal növelték csak, miközben fizetőssé tették az eddig ingyenes elkerülő szakaszokat, és bevezették a megyei matricákat. Ennek a módosításnak a hatása azonban nem látszik a most elfogadott számokon (bár kérdés, hogy az intézkedés többletbevételt vagy kiesést hoz-e: hiszen sokkal többen kell hogy fizessenek sokkal kevesebbet).
  
   A költségvetés a változatlanság miatt azonban alapvetően a kormányzati szándékokat tükrözi, és ez alapján nem sokminden változik az idei évhez képest. A bürokráciacsökkentés egyelőre nem látszik a költségvetési intézményeknél foglalkozatottak létszámán (kismértékű a bővülés összeségében), miközben jelentősen nő a közmunkások száma is: a kormány az idén elkülönítettnél 87 milliárd forinttal többet költ erre a célra, miközben jelentősen csökkenti a szociális kiadások keretét. Ehhez új rendszert is bevezetnek: az önkormányzatoktól elveszik a támogatások egy részét, és ezt a központi költségvetéshez helyezik át. A szociális keret azonban összeségében csökken: az idén 933 milliárd forintot különítettek el erre a célra, míg jövőre 900 milliárd forint jut. Kevesebb jut családi pótlékra, gyes-re is – összeségében közel 20 milliárd forinttal az ideihez képest. A legnagyobb megtakarítást azonban a korhatár előtti nyugdíjasoknál éri el a kormány: a rendszer szigorításával csak jövőre több, mint 30 milliárdot spórol az ideihez képest.
 
  A jövő év nyertese a sport lesz, a terület soha nem látott támogatást kap, ami 25 százalékkal nagyobb az ideinél is. A 122 milliárdos összesített keret jelentős részét persze továbbra is a fejlesztések teszik ki, a Puskás Ferenc Stadion rekonstrukcióját is magába foglaló, a tervek szerint 2017 végén befejeződő Nemzeti Olimpiai Központ fejlesztése jövőre igazán beinul: az idei alig 20 milliárdos keret több mint a kétszeresére emelkedik.

Forrás: Világgazdaság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Több sport és közmunka, kevesebb szociális támogatás.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector