Startlaphoz Csatlakozz!

Egyre romlik az aktív dolgozók és a nyugdíjasok közötti arány

OECD-felmérés: az öregedő népességhez alkalmazkodnak a nyugdíjrendszerek

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 28. vasárnap, 15:39

A legtöbb OECD tagországban reformintézkedéseket hoznak azért, hogy a nyugdíjrendszerek jobban alkalmazkodjanak az elöregedő lakossághoz - derül ki a legfejlettebb gazdaságú országokat tömörítő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 2014-es nyugdíjkörkép elnevezésű kiadványából.

    A várható életkor megnövekedésével és a második világháború utáni baby-boom generáció nyugdíjba menetelével egyre romlik az aktív dolgozók és a nyugdíjasok közötti arány. Míg most egy nyugdíjasra négy dolgozó jut, a következő húsz évben mindössze egy vagy két aktív dolgozónak kell eltartania egy nyugdíjast.

    Izland kivételével minden OECD tagországban elkezdték a nyugdíjrendszer átalakítását. Finnországban a nagyobb összegű, évi 45 ezer euró (13,7 millió forint) feletti nyugdíjakra 6 százalékkal magasabb adókulcsot vetnek ki. Portugáliában pedig lejjebb vitték a nyugdíjak adókötelezettségének alsó határát és megnövelték a legmagasabb jövedelmek adókulcsát.

    Franciaországban pedig megemelték 0,3 százalékponttal 2017-ig a munkáltatók és alkalmazottak által fizetendő járulék mértékét.

    A legvitatottabb pont a nyugdíjkorhatár emelése. Lengyelországban a férfiaknak 67 év lesz a nyugdíjkorhatár 2020-tól, a nőknél 2040-től lesz érvényes ez a korhatár. A kanadaiaknak 2029-től lesz 67 év a korhatár, az íreknek 2028-tól 68 év.

    A legtöbb országban egyre nehezebb lesz ennél korábban nyugdíjba menni. Ausztriában 60-ról 62 évre növelték 2014-ben a férfiak, és 55-ről 57 évre a nők nyugdíjkorhatárát. Belgiumban 2016-ban lesz 62 év, Dániában 2023-ra éri el a 64 évet a nyugdíjkorhatár.

    A minimális járulékfizetési időszak Franciaországban 41,5 évre nőtt, 2030-ra ez 43 év lesz, de Luxemburg is megnöveli a most 33 évet előíró járulékfizetési periódust 40 évre a következő évtizedekben.

    Az OECD felmérése szerint az utóbbi húsz évben megnövekedett a magánnyugdíj-alapok jelentősége, egyre többen egészítik ki ilyen módon nyugdíjukat.

    A magánnyugdíj-alapokat elsősorban Kanadában, Írországban, az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában veszik igénybe.

    A nyugdíjakhoz köthető költségvetési kiadások a tagállamok többségénél a hazai össztermék (GDP) 9,5 százalékáról 11,7 százalékra nőnek 2017-ig az OECD jelentése szerint.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - OECD-felmérés: az öregedő népességhez alkalmazkodnak a nyugdíjrendszerek.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector