Startlaphoz Csatlakozz!

A friss diplomás szakemberek megszerzik az őket alkalmazó vállalatnak megfelelő gyakorlatot is

Palkovics László szerint hatékony a duális munkaerőképzés

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 18. szerda, 07:44

A duális képzés lerövidíti azt az időt, amely alatt a friss diplomás szakemberek az őket alkalmazó vállalatnak megfelelő gyakorlatot megszerzik ahhoz, hogy hatékonyan végezhessék a munkájukat - nyilatkozta tegnap Palkovics László felsőoktatá­sért felelős államtitkár. A programban részt vevő cégek túlnyomó többsége hazai kisvállalkozás – írja a Magyar Hírlap.

   Lezárult a duális képzés felvételije a napokban, s az előzetes adatok alapján valamivel többen jelentkeztek, mint tavaly - közölte tegnap Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár az Echo Tv Analízis című műsorában. A vállalatok gyakran nem elégedettek a felsőoktatásból kikerült újoncok gyakorlati tudásával. Amikor egy friss diplomás bekerül egy céghez, akkor addig, amíg nem tudja hatékonyan végezni a munkáját, általában ugyanannyi időt és pénzt kell fektetni a továbbképzésébe, mint amennyibe a diploma került. A duális képzés ezt az időt rövidíti le.

   A tavalyi felsőoktatási törvénymódosítás rendelkezett a duális képzésről, de bizonyos egyetemeink néhány éve próbajelleggel már működtettek ilyen programokat, ennyiben tehát nem számít újdonságnak a rendszer - közölte az államtitkár. Hozzáfűzte azt is, hogy Európában Németország és Ausztria után hazánk a harmadik olyan ország, ahol ilyen intenzitással alkalmazzák az oktatás e formáját.

   Magyarországon a programban részt vevő vállalatoknak csak mintegy tíz százaléka multi, a többi, mintegy kétszázötven pedig kis- és közepes vállalkozás (kkv). A huszonegy felsőoktatási intézmény segítségével elsősorban műszaki, gazdasági, agrár- és informatikai területen lehet duális képzésre jelentkezni.

  A kutatásra és fejlesztésre egyébként Magyarországon évente több mint százötvenmilliárd forintot költenek a vállalatok, ami jóval több, mint a környező országokban - folytatta Palkovics. A kkv-k európai uniós támogatást is lehívhatnak az innovációs terveikhez.

  Az informatikai és mérnöki területen ma tapasztalható munkaerő­hiányt nem lehet azonnal megszüntetni, de a jövőbeli igényekre most lehet felkészülni - zárta szavait az államtitkár. –
 
 
Forrás: Magyar Hírlap

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Palkovics László szerint hatékony a duális munkaerőképzés.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector