Startlaphoz Csatlakozz!

Ezekben az években több százezren mennek nyugdíjba

Az egészségügyben is robbanhat a nyugdíjbomba

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 25. szerda, 18:23

Akár az egészségügyet is bedöntheti, hogy ezekben az években több százezren mennek nyugdíjba az egykori Ratkó-korszakban születettek közül – tudta meg a Világgazdasaág.

  Az elmúlt években a szakemberek többször felhívták a figyelmet az 1949 és 1957 között, döntően az abortusztilalom idején születettek visszavonulására, ám a problémát csak a nyugdíjrendszer finanszírozhatósága szempontjából vizsgálták. A Ratkó-bomba azonban egy másik nagy ellátórendszerben, az egészségügyben is robbanhat, és a detonációnak egyelőre beláthatatlanok a következményei.
 
  Bodrogi József egészségügyi közgazdász, aki évek óta foglalkozik a témával, már 2012-ben azzal sokkolta a közvéleményt egy konferencián, hogy úgy fogalmazott: akár a nyugdíjak bruttósításával is, de meg kell oldani, hogy a nyugdíjasok egészségügyi járulékot fizessenek, különben nem lesz miből finanszírozni az idősek növekvő tömegének egészségügyi ellátási szükségletét. A szakember nem sokkal az ominózus nyilatkozata előtt még miniszteri biztos volt az Egészségügyi Államtitkárságon, amely azonnal el is határolódott a véleményétől – és, legalább is látható módon, az óta sem tett egyetlen lépést sem azért, hogy az egészségügy felkészüljön az előtte álló kihívásra.
 
  Pedig a problémát a nyugdíjkorhatár fokozatos emelésével is csak elodázni lehetett, érdemben kezelni nem: 2014 és 2021 között ugyanis az 1952–1956 között született csaknem egymillió férfi és nő eléri a nyugdíjkorhatárt, és várhatóan 800 ezren meg is érik azt. Számítások szerint csak emiatt legalább 200 milliárd forint adó- és járulék esik ki a következő öt évben – hangsúlyozta most a Világgazdaságnak Bodrogi József, rámutatva: a probléma sokkal komolyabb, mint hisszük.
 
   A közgazdász szerint elvben a gazdaság bővüléséből eredő bevételnövekedés ellensúlyozhatja az egészségbiztosítási alap kieső bevételeit, ám ez a mintegy 200 milliárd forint a GDP 0,7 százaléka, ami meghiúsítaná a hiánycél elérését, így ez valójában nem járható út.
 
   Elméletileg más lehetőségek is szóba jönnek az egészségügy finanszírozhatóságának fenntartására. Ilyen a szociális adó mértékének emelése, vagy a szolgáltatási csomag szűkítése is – egyik sem könnyű megoldás, de ebben a helyzetben nem is létezik ilyen – fogalmazott.
 
  Ám, miközben az egészségügy bevételi drasztikusan megcsappannak, a kiadási oldalon minden eddiginél nagyobb lehet a terhelés az egészségügyi ellátórendszeren. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatai szerint idős korban nő meg csak igazán az egészségügy igénybevétele: a 65 év felettiek egészségügyi ellátására éves szinten átlagosan fejenként több mint 250 ezer, a 75 éven felüliekére több mint 300 ezer forintot költ az egészségbiztosító. Ehhez képest a 10 és 50 év közöttiekre fordított éves átlagos költés nem éri el a 100 ezer forintot. A 60–70 év közötti magyarok már átlagosan 5-8 féle gyógyszert szednek.
 
  Ehhez képest, szintén az OEP adatai szerint a 2012-ben évi 300 milliárd forint alá leszorított gyógyszerkasszából átlagosan és évente már 30 ezer forint gyógyszertámogatás sem jut egy betegre. Megkeresésünkre az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete arra hívta fel a figyelmet, hogy az egészségügyre fordítható kiadások drasztikus csökkenése nyomán valós lehet a veszély, hogy a magas fejlesztési költségeik miatt drága készítmények a magyar betegek számára kevésbé lesznek elérhetők, miközben az ellátásra szorulók száma várhatóan jelentősen megnő.
 
  De az egészségügy az ellátás más oldaláról sincs felkészülve a jelenleginél lényegesen nagyobb számú krónikus szív- és érrendszeri, tüdő-, csont- és ízületi, daganatos, stroke-os beteg, parkinsonos, demens, alzheimeres, esetleg magatehetetlen idős ember ellátására. Az idősek növekvő ellátási szükséglete a kórházak mostani átalakításánál pedig még csak szempont szinten sem került szóba.

Komoly zavarok

   Az Európai Unió is kiemelten kezeli azokat a kihívásokat, amiket a demográfiai hullámzások (főként a baby-boomerek öregedése) okoznak a következő időszakban a társadalmi ellátórendszerek különböző szegmenseiben, így a nyugdíjrendszerben, az egészségügyben és a szociális ellátórendszer idősgondozásra szakosodott területin. A poszt-lisszaboni stratégiában is felhívják a figyelmet arra, hogy a probléma kezelése komplex társadalompolitikát igényel, és például az egészségügy működésének szisztematikus végiggondolását is. Az érintett ellátórendszerek zavarai ugyanis komoly akadályai lehetnek a gazdasági fejlődésének, a versenyképesség növelésének, így pedig ellene hathatnak a lisszaboni stratégia célkitűzéseinek.
 
Forrás: vg.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Az egészségügyben is robbanhat a nyugdíjbomba.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector