Startlaphoz Csatlakozz!

Túl sok a papírmunka

Vitáznak a német kormánypártok a minimálbérről

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 28. kedd, 08:20

Bevezetése után alig négy hónappal koalíciós vita alakult ki Németországban az általánosan kötelező minimálbérről.

    A CDU/CSU konzervatív pártszövetség eleve ellenezte az általánosan kötelező, óránkénti bruttó 8,5 eurós (2600 forint) minimálbér intézményét, amelyet azonban a szociáldemokrata párt (SPD) nyomására végül január 1-jével bevezettek. Gazdasági érdekképviseletek és a konzervatívok számos vezetője azóta is bírálja az intézkedést, és könnyítéseket, kivételeket sürget.

    A koalíciós egyeztető testület vasárnap késő estig tartó ülésén nem sikerült megállapodásra jutni, így egyelőre nem változtatnak a szabályokon, de a vita már hétfőn kiújult. A bajor CSU szerint a szociáldemokraták „nem zárkózhatnak el a problémák elől”. Ezért „sebesen tovább kell dolgozni” a vonatkozó szabályokon - közölte Gerda Hasselfeldt, a bajor konzervatívok parlamenti (Bundestag) képviselőinek vezetője.

    Az első számú bírálat szerint túl sok a papírmunka a minimálbérrel, a megoldás pedig az lehet, ha bruttó havi 2958 eurós fizetés helyett alacsonyabban, 1900 eurónál húzzák meg azt a határt, amely alatt bizonyos szakmákban rendszeresen fel kell jegyezni a munkakezdés és a munka befejezésének időpontját, és a munkával töltött idő hosszát. Az SPD szerint azonban nincs szó túlburjánzó bürokráciáról, és a visszaélések elkerülése érdekében elengedhetetlen a pontos dokumentáció.

    A konzervatívok egy sor további módosítást is sürgetnek, egyebek között azt, hogy vegyék ki a minimálbér hatálya alól a társadalmi munkában végzett tevékenység után járó tiszteltdíjat, mert az anyagilag ellehetetleníti a társadalmi szervezeteket, egyesületeket.

    Eddig egy jelentős módosítást hajtottak végre a szabályozásban, külföldi - köztük magyar - fuvarozó cégek, érdekképviseletek kérésére felfüggesztették azt az előírást, hogy a tranzitfuvarok esetében a külföldi szállítmányozási cégek alkalmazottainak is német minimálbért kell fizetni, amíg áthaladnak Németország területén.

    A minimálbér első 100 napjáról készült, április elején megjelent elemzések szerint az új intézmény nem okozott általános drágulást, de számottevő áremelkedés tapasztalható egyes ágazatokban és szakmákban, mindenekelőtt az idegenforgalomban, a vendéglátásban, a személytaxi-szolgáltatásban, a fodrászatoknál és a tisztítószalonokban.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Vitáznak a német kormánypártok a minimálbérről.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector