Startlaphoz Csatlakozz!

Teljesítménybeli szakadék az orvosi diplomák között

Szigor várhatja a külföldi orvosokat Angliában

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. április 23. szerda, 08:50

 Szigoríthatják a külföldi orvosok angliai praktizálásának engedélyezését. A szakértők a nem megfelelő képzettség miatt növekvő aggodalmak kapcsán szorgalmazzák a változtatásokat, amelyek ugyanakkor az orvoshiány fokozódását okozhatják.

   Töybb angliai egyetemi szakértő szigorúbb vizsgáztatást javasol az angol egészségügyi rendszerbe (NHS) belépő,  tengerentúl képzettséget szerzett orvosok számára az angliai praktizálásuk előtt - írja a British Medical Journal-ra hivatkozva a The Guardian. A szakértők teljesítménybeli szakadékra világítanak rá a Nagy Britanniában illetve a máshol szerzett orvosi diplomák között, ugyanakkor arra is figyelmeztetnek, hogy ha döntéshozók a javaslataik szerint járnak el, az jelentős orvoshiányhoz vezethet a nagy mértékben a tengerentúli orvosoktól függő angol egészségügyi szolgálatban, amelyben a gyógyítók 37 százaléka a tengerentúlról érkezett.
 
  Minden negyedik regisztrált orvos, pontosabban 27 százalékuk az Európai Gazdasági Térségen kívül szerezte a minősítését. Ahhoz, hogy az Egyesült Királyságban dolgozhassanak, először angol nyelvből kell vizsgát tenniük, majd a szakmai bírálóbizottság nyelvi és szakmai tesztjét is teljesítik. Ez a vizsga hivatott a külföldön képzett orvosok tudását és klinikusi képességeit az angol nemzeti egészségügyi szolgálat alapozó képzését teljesítőkével azonos szintre hozni.
 
  A szakmai testületek számonkérésein a külföldön képzett orvosok kisebb valószínűséggel felelnek meg az Angliában oktatottaknál, s gyakran úgy emlegetik őket, mint akik nem teljes mértékben felelnek meg a biztonságos praktizálás feltételeinek. A szigorítási igények kapcsán azonban azt is elismerik a szakértők, hogy az komoly humánerőforrás tervezési kihívás elé állíthatja a nemzeti egészségügyi szolgálatot, miután az utóbbi években nőtt a külföldi orvosoktól való függés az olyan kevésbé népszerű területeken is, mint a pszichiátria.
 
   A követelményeinek jelentős emelése olyan orvosokat zárhat ki a praktizálásból, akik most sikeresen veszik ezt az akadályt. Ugyanakkor a megfelelő követelményszint alapvető a posztgraduális egészségügyi oktatás és képzés minőségének biztosításához, amely a legmagasabb szintű egészségügyi ellátást és biztonságot nyújtja a betegeknek - mutat rá egy tanulmány.
 
    Az egészségügyi tárca egyelőre nem foglalt állást a javaslat kapcsán, a tárca szóvivője mindössze annyit közölt, hogy a nemzeti egészségügyi szolgálat a betegbiztonságot helyezi a középpontba. Mint elmondta, ebben az évben új szabályozást vezetnek be, amelyik engedélyezi, hogy az orvosi kamara ellenőrizze az orvosok nyelvtudását. (A tanulmány szerint a nyelvvizsgán jobban teljesítők a szakmai elvárásoknak is jobban megfelelnek.)
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Szigor várhatja a külföldi orvosokat Angliában.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector