Startlaphoz Csatlakozz!

Error
  • JLIB_APPLICATION_ERROR_COMPONENT_NOT_LOADING

Az Aktív Szakszervezet tiltakozik az érdekvédelmi okból történő elbocsátások ellen!

Written by Szakszervezetek.hu
Published on Tuesday, 10 January 2012 09:42
Az Aktív Szakszervezet tiltakozását fejezi ki amiatt, hogy a közelmúltban ismét érdekvédelmi tevékenységükért szüntették meg szakszervezeti tisztségviselők munkaviszonyát!

    2011. december 27-én a Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezetének (TFSZ) két alelnöke, Nagy Navarro Balázs és Szávuly Aranka munkaviszonyát azonnali hatállyal, rendkívüli felmondással szüntette meg a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA).

    A tisztségviselők heteken át tartó éhségsztrájkkal tiltakoztak az ellen, hogy egy hírműsorban megjelenő „kitakarás" miatti vizsgálat eredményeként nem a valódi felelősöket büntették. Az éhségsztrájkot az MTVA provokációnak tartotta és érdekes módon politizálásnak tartotta, ezzel mintegy elismerve, hogy a „kitakarási ügy" politikai és nem szakmai ügy.

    Az érdekvédelem feszültségekkel jár a felek között, ezt provokációnak akkor nevezhetjük, ha nem értjük az érdekharc mibenlétét.  Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) vezetőjét szintén felmentették a szolgálat alól, mivel a lakhelyétől messze felajánlott szolgálati helyet nem fogadta el.

    Mondhatnánk, hogy itt a tisztségviselő tehet arról, hogy nem folytathatja tovább munkáját, valószínűleg mindannyian tudjuk, hogy itt kifejezett cél volt az érdekvédő eltávolítása. Ha az előbbi esetben jogos lenne a provokáció felvetése, ebben az esetben sokkal inkább az, a munkáltató részéről.  Azt gondoljuk, a munkavállalóknak és azok szervezeteinek szolidaritásra van szükségük az ilyen esetekben.

    Érthetetlen számunkra, miért nincs nagyszabású tiltakozás, miért nem természetes az, hogy a munkatársak odaállnak a hátrányban részesített érdekvédők mellé. Vajon azért, mert ő éppen egy másik tömörüléshez tartozik? Valószínűleg nagy szerepe van ennek is. Ez azonban elgondolkodtat, mennyire működhet így hitelesen az érdekképviselet?  Az új Munka Törvénykönyvével kapcsolatban kötött megállapodás szinte kizárólag a szakszervezeti kiváltságok megtartását tartotta szem előtt.

    Most látjuk a gyakorlatban is, csak az a lényeg, hogy meglegyen az iroda és a munkaidő-kedvezmény, a valódi érdekvédelem nem számít.  Azt látjuk, hogy a szakszervezeti munkát végzők eltávolítása politikai oldaltól függetlenül fontos cél.

    Emlékszünk még a korábbi évekből a Hankook és a Suzuki szakszervezet-ellenes magatartására. Vagy ahogy a Magyar Posta akkori vezetése 2010. januárjában azonnali hatállyal megszüntette a Kézbesítők Szakszervezete 29 tisztségviselőjének munkaviszonyát, amikor az Aktív Szakszervezet - valószínűleg a hét postai érdekképviselet közül egyedüliként - szintén tiltakozását fejezte ki.  Ha minden ilyen esetben behunyjuk a szemünket, ne csodálkozzunk, ha a munkavállalók tömegesen ábrándulnak ki a szakszervezetekből! (OS)

Mónus Csaba elnök Aktív Szakszervezet
Kiadó: Aktív Szakszervezet

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Az Aktív Szakszervezet tiltakozik az érdekvédelmi okból történő elbocsátások ellen!.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector