Startlaphoz Csatlakozz!

Közlemény a Pápai Hús 1913. Kft.-nél kialakult munkaügyi konfliktusról

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2013. augusztus 14. szerda, 17:08
A Húsipari Dolgozók Szakszervezete (HDSZ) Elnöksége legutóbbi ülésén áttekintette a húsipari cégek gazdasági helyzetét, különös tekintettel az elmúlt esztendőben a Kormány által kiemelt figyelemmel kezelt vállalatokat.

Az Elnökség jóváhagyta a Pápai Hús 1913. Kft.-nél működő alapszervezetének kérését az Országos Sztrájkbizottság összehívására. Az Országos Sztrájkbizottság megtartotta ülését és hozzájárult ahhoz, hogy az alapszervezetnél megalakuljon a helyi sztrájkbizottság. A cégnél kialakult munkaügyi konfliktus oka, hogy a vállalatvezetés felmondta a Társasági Kollektív Szerződést, a szakszervezet véleménye szerint jogellenesen.

A Kollektív Szerződés megszűnése az ott dolgozó munkavállalóknak jelentős anyagi hátrányt, jövedelemcsökkenést okoz. A hatályos Kollektív Szerződés az új Munka Törvénykönyv figyelembe vételével közel egy éve köttetett, amely már hátrányosabb volt a munkavállalókra nézve, mint az előző és jelentős kompromisszumokat tartalmazott.

A HDSZ helyi alapszervezete elengedhetetlennek tartja, hogy létezzen a Társaságnál Kollektív Szerződés és kezdődjenek tárgyalások akár egy új Kollektív Szerződés megkötésére.

A HDSZ Elnöksége támogatja a pápai kollégák törekvéseit, követeli a Kollektív Szerződés felmondásának megszűntetését és a tárgyalások mielőbbi megkezdését.

A közvélemény előtt is ismert, hogy a cégnél tulajdonosváltás történt, a Pápai Önkormányzat a tulajdonos és a vállalkozás pénzügyi nehézségekkel küzd. Ebben a helyzetben fontos lenne a munkabéke fenntartása.
Az Elnökség álláspontja szerint a cég piacainak megőrzésére kellene koncentrálni, hiszen azok megtartása nélkül minden reorganizációs, költségcsökkentési intézkedés hiábavalónak bizonyulhat. A Kollektív Szerződés felmondásával, majd három hónap múlva érhető el költségcsökkentés - amely a munkavállalókat erőteljesen sújtja – pótcselekvés, amennyiben nem történik jelentős forrásbevonás.

A legfrissebb szakszervezeti tapasztalatok     az elmúlt esztendőben a Gyulai Húskombinátnál történtek, ahol szintén felmondták a Kollektív Szerződést, azonban az így szerzett előnyök révén sem menekült meg a Társaság a felszámolástól és nem hosszabbodott meg a vállalat működése.

A HDSZ Elnöksége levélben fordult a Tulajdonoshoz, Pápa város Önkormányzatához, Polgármesteréhez, hogy segítsen megoldani a munkaügyi konfliktust.

Budapest, 2013. augusztus 14.

HDSZ Elnöksége nevében

Kapuvári József
elnök


A HDSZ elnökének levele Pápa város Polgármesteréhez:

Pápa Város Önkormányzata
Áldozó Tamás Polgármester Úr
részére

Pápa

Tisztelt Polgármester Úr!

Szakszervezetünk Elnöksége áttekintette a Pápai Hús 1913. Kft-nél a Kollektív Szerződés felmondása következtében kialakult munkaügyi helyzetet.

Támogatjuk a cégnél működő alapszervezetünk törekvését, hogy ne szűnjön meg a Kollektív Szerződés.
 
Elnökségünk, mint ahogy az elmúlt esztendőben, továbbra is a munkahelyek megőrzését tekinti elsőszámú kérdésnek, hiszen a Kormány az adófizetők pénzét ezzel a céllal juttatta a városnak, a cégnek.
Fontosnak tartjuk a munkabéke megőrzését, mert ez is elősegítheti a munkahelyek fennmaradását, ebben a kérdésben a tulajdonos, a vállalatvezetés és a munkavállalók érdekei egybeesnek. A közpénzről szóló kormánydöntés célja nem a Kollektív Szerződés felszámolása, a munkabéke megszüntetése és ezáltal a munkavállalók még rosszabb helyzetbe hozása, hanem ismételten hangsúlyozzuk, a pápai húsipari munkahelyek megtartása. A Gyulai Húskombinát példája megmutatta, hogy a Kollektív Szerződésben szabályozott költségek csökkentése egy pillanatig sem ad esélyt a vállalkozásnak a továbbélésre a kialakult helyzet súlyossága miatt.
 
Ha a Kollektív Szerződés ügyében tárgyalások útján nem következik be pozitív fordulat, megállapodás, akkor szakszervezetünk az elkövetkezendő hetekben minden rendelkezésére álló eszközzel segíti a pápai kollégákat érdekeik megvédésében.

Kérjük Polgármester Urat, hogy a rendelkezésére álló eszközökkel - Felügyelő Bizottság, tulajdonosi testület befolyása – támogassa a Kollektív Szerződés fennmaradását.

Budapest, 2013. július 24.

HDSZ Elnöksége nevében

Kapuvári József
elnök

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Közlemény a Pápai Hús 1913. Kft.-nél kialakult munkaügyi konfliktusról.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector