Startlaphoz Csatlakozz!

Egységes Közlekedési Szakszervezet: Elfáradtak a buszsofőrök

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. január 22. szerda, 07:23
Három súlyos baleset egy napon a BKV buszjáratain azért, mert túlhajszoltak a buszvezetők – állítja a tegnapi sajnálatos balesetsorozat kapcsán az Egységes Közlekedési Szakszervezet. Az EKSZ hónapok óta pontos munkaköri leírást követel a háromféle új feladattal leterhelt sofőrök számára, ám a Budapesti Közlekedési Központb egyik illetékese kijelentette: erre nincs kapacitás.  A szakszervezet felgyorsítja a korábban jelzett figyelemfelkeltő forgalomlassító akciójának kidolgozását.
 
   Hónapok óta kongatja a vészharangot a BKV egyik szakszervezete: fáradtak, túlterheltek, idegesek a fővárosi buszsofőrök, mert három ember helyett kell dolgozniuk, a korábbinál lényegesen többet. Az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) elnöke, Nemes Gábor többször is figyelmeztetett, ebből előbb, utóbb baj lesz. Azt mégsem gondolta azonban, hogy ilyen gyorsan, és főleg, hogy egyetlen nap alatt három is: összeütközött egy 7-es egy mozgássérülteket szállító másik busszal, agyvérzést kapott egy fiatal járművezető műszak közben, s elaludt a volánnál egy kimerült sofőr, s a busszal oszlopnak ütközött.
Csak a szerencsének köszönhető, hogy korábban nem volt még akár tömegbaleset is – állítja Nemes. A szakszervezeti vezető az elmúlt hónapokban többször is kifogásolta, hogy a tulajdonosi jogokat gyakorló Budapesti Közlekedési Központ (BKK) egyeztetés nélkül a sofőrökre hárította saját kötelezettségeiből a jegyárusítást és jegyellenőrzést is úgy, hogy a végrehajtást az ígéretek ellenére sem szabályozták egyértelműen. A szakszervezet a napokban újra számon kérte az egyértelmű utasítást a BKK illetékesén, aki mindössze annyit válaszolt, hogy „erre nincs kapacitás”.  Nemes a pökhendi kijelentést végtelenül felelőtlennek és felháborítónak tartja.

   Most három baleset egyetlen napon, de senki nem garantálhatja, hogy nem lesz legközelebb tömegbaleset egy kimerült járművezető hibájából. A sofőröknek ugyanis nemcsak háromféle feladatot kell egyszerre ellátniuk, de a korábbi pénzükért sokkal többet kell dolgozniuk, mert az új munka törvénykönyve (Mt.) lehetővé teszi, hogy ne fizessék ki nekik a munkaközi szünetet. Az így a kieső pénzt valahol be kell hozniuk.

   Az EKSZ korábban bejelentette, speciális forgalomlassító demonstrációra készül. Utasként egyszerre többen szállnak fel a buszra úgy, hogy mindegyikük a sofőrnél vesz jegyet nagyobb címlettel – hogy vissza kelljen adni -, és még számlát is kérnek a vásárlásról.  Már egy ilyen akció is lebéníthat egy belvárosi vonalat, mert míg az egyik buszon kiszolgálják őket, a másik már a megállóban fog állni, s előbb utóbb „beáll” a közlekedés – állítja Nemes. Mindez arra jó, hogy még hangsúlyosabban felhívják a figyelmet a buszsofőrök problémájára – magyarázza.  A szakszervezet a további balesetek megelőzése érdekében felgyorsítja a figyelemfelkeltő akció előkészületeit, s a tervezettnél korábbra időzíti. A dátumot a napokban, egyeztetés után hozzák nyilvánosságra. 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Egységes Közlekedési Szakszervezet: Elfáradtak a buszsofőrök.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector