Startlaphoz Csatlakozz!

15-20 év múlva beláthatatlan űr tátong majd a kasszában

Számíthatunk az utódokra?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. augusztus 10. vasárnap, 09:45

Óriási port kavart az elmúlt hetekben az az ötlet, hogy a jövőben a felnevelt gyerekek számához kellene kötni az időskori ellátás összegét. A kormány ugyan cáfolja, hogy bármilyen változást tervezne a nyugdíjrendszerben – az viszont tény, hogy változás híján 15-20 év múlva beláthatatlan űr tátong majd a kasszában. Vagyis nem bűn, sőt muszáj előre gondolkodnunk – olvasható a Szabad Földben.
 
   Üldözési mániánk van, vagy minket tényleg üldöznek?! A válaszhoz legelőször is azt kell érteni, hogy azzal a járulékkal, amelyet a munkavállalók most befizetnek, nem a saját maguk jövőbeni nyugellátását fedezik, hanem a jelenlegi idősekét. Vagyis a mostani nyugdíjak kifizetését az előző generáció gyermekei teremtik elő. Ez a nálunk működő felosztó- kirovó rendszer lényege.
 
   A baj ott kezdődik, hogy az idő előrehaladtával egyre kevesebb dolgozónak kell eltartania mind több nyugdíjast. Ha ilyen iramban fogyunk, becslések szerint 2050-re 8,9 millióra csökken a népesség, ezen belül a 65 évesnél idősebbek aránya meghaladhatja a 30 százalékot. Minden harmadik hazánkfia nyugdíjaskorú lesz – akiket nem lesz kinek és miből eltartania.
 
   Ezek szerint jogos a pánik.
 
  A Botos házaspár már évekkel ezelőtt készített egy pontszámításos rendszert, és idén nyáron a Népesedési Kerekasztal „színeiben” találkozhattunk újra azzal az ötlettel, hogy a gyermeket nevelők erőfeszítéseit valamilyen módon ismerjék el a nyugdíjban. Mire alapozzák ezt? Kutatások bizonyítják, hogy a gyereknevelés terhe elsősorban a szülőkre hárul, körülbelül 70–75 százalékban. A további kiadásokhoz járul hozzá az állam, például a család ipótlékkal és az iskolák finanszírozásával.
 
   Egy párnak egy utód 22 éves koráig tartó felnevelése 7,3 évi jövedelmét viszi el; két gyerek esetében 11 évnyit. A jelenlegi nyugdíjszámítás ezt nem veszi számításba, csupán az átlagkeresetet és a szolgálati időt (igaz, utóbbiba a nők esetében beleszámít a gyerekneveléssel töltött idő). A tervezet készítői azt javasolják, hogy az időskori ellátás mértékét a felnevelt gyerekek száma és iskolázottsága is befolyásolja. Azaz akik legalább két gyereket útjára bocsátanak, és az utódok legalább középfokú iskolai végzettséget szereznek, azok a szülők magasabb nyugdíjat kapjanak majd, mint akik ezt a feltételt nem teljesítették. A munkaalapú járulékfizetés nem változna, csupán kiegészülne a gyerekek után járó pontokkal.
 
   A javaslattevőknek – a nyugdíjkasszán tátongó lyukak betömésén túl – a szemléletváltás is a célja: a gyerekvállalás és a taníttatás elismerése, szorgalmazása. De még ők sem ringatják magukat abban az illúzióban, hogy a rendszer bevezetése nyomán ugrásszerűen megnőne a születések száma. Egyébként is, mindezt csak kellő felkészülési idő mellett szabad kivitelezni: a 35. vagy 40. életévüket betöltött személyekre nem vonatkozna, csak a fiatalabbakra. Nekik ugyanis még van idejük dönteni a gyerekvállalásról, illetve a fokozott nyugdíjelőtakarékosság szükségességéről.
 
  A gondolat megosztotta a közvéleményt, politikusok, közgazdászok, szociológusok érvelnek mellette és ellene. És röpködnek azok a kérdések is, amelyek napjaink bonyolult családi állapotaira keresik a matematikai képletet. Vegyünk egy férfit, aki a váláskor a 10 és 12 éves gyermekeinek nevelését az édesanyára hagyja, elköltözik egy másik nőhöz, akinek van egy 7 éves gyermeke egy pasastól, akihez nem ment hozzá, de aki fizet gyerektartást; így élnek együtt 15 évet, idővel már négyesben, merthogy közös gyermekük is születik, majd a férfi elhagyja az asszonyt és a gyerekeket, s végül egyedül él a nyugdíjba vonulásakor – őt hogyan pontozzák majd, hány gyerek nevelésében is vett részt?! Tehát nagyon finomra kell hangolni egy efféle rendszert, hogy ne sérüljenek a gyermeküket egyedül nevelők, az elváltak, az özvegyek és nem utolsósorban az egyre nagyobb számú meddő párok érdekei. Ahogy ne kaphasson indokolatlan előnyt a falu bikája sem…
 
   Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azonban minap azt mondta, a kormány semmilyen változást nem tervez a nyugdíjrendszerben. 2030-ig nincs is szükség erre, addig ugyanis biztosítva van a nyugdíjak kifizetése és a nyugdíjalapok működése.
 
   Akár hisszük ezt, akár nem, annyi biztos: napról napra öregszünk, és a nyugdíjkasszán tátongó lyuk is növekedik. Bár ezt a nyugdíjszámítási javaslatot most láthatóan szögre akasztották, az üldözési mániánál jóval többről van szó…

Forrás: Szabad Föld
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Számíthatunk az utódokra? .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector