Startlaphoz Csatlakozz!

Cser Ágnes: A szakszervezetnek távol kell tartania magát a pártpolitikától

Folytatja a tárgyalást a szociális államtitkárság képviselőjével az MSZ EDDSZ

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 25. kedd, 15:31
 
Folytatják a tárgyalást a szociális államtitkárság képviselőjével, mert az elmúlt ciklus egyeztetéseinek már kézzelfogható eredményei vannak – mondta a Magyar Hírlapnak Cser Ágnes, a Magyarországi Munkavállalók Szo­ciális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszerveze­tének (MSZ EDDSZ) elnöke.
 
-  A közelmúltban megszakadt a szociális ágazat bérrendezéséről és az életpályamodell kidolgozásáról szóló egyeztetés az ágazat érdekvédőinek egy része és a szociális tárca között. Néhány nappal később az MSZ DDSZ képviseletében ön mégis egyeztetésen vett részt Nyitrai Imre szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkárral. Mire jutottak?

   – Megállapodtunk abban, folytatjuk azt, amit az előző kormányzati ciklus idején elkezdtünk. Annak ugyanis már kézzelfogható eredményei vannak. A korábbi tárgyalásokon elértük, hogy a szociális ágazatban dolgozó pedagógusok átkerüljenek a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz és ily módon részesüljenek a pedagógusokat megillető bérrendezésben. Emlékeztetnék arra is, hogy mi már 2010-ben kezdeményeztük, számítson jogszerző időnek a nevelőszülők tevékenysége, idén január 1-jével ez is megvalósult.

– Milyen eredményeket remélnek a mostani egyeztetéstől?

– A találkozón szó esett a szociális életpályamodellről, az egészségügyi és a szociális ágazat átjárhatóságáról, és abban is megállapodtunk, hogy mi nem a szociális ágazati sztrájkbizottság tagjaként folytatjuk a tárgyalásokat, Orbán Viktor miniszterelnök felvetése alapján ugyanis a 2004. évi sztrájkköveteléseinkről tudunk végre érdemben egyeztetni. Szorgalmaztuk az egészségügyi és a szociális szakma közti szorosabb együttműködést, és kezdeményeztük, részesüljenek az egészségügyi terület bérfejlesztésében azok is, akik egészségügyi szakképesítéssel a szociális ágazatban dolgoznak. Égbe kiáltó igazságtalanság, hogy az egészségügyi szakdolgozókat bekényszerítik az egészségügyi kamarába, fizetnek a tagságért, de ha a szociális ágazathoz tartozó idősek otthonában dolgoznak, nem kapják meg az egészségügyi bérfejlesztéseket. Az állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású idősotthonok például csak akkor kapnak működési engedélyt, ha egészségügyi szakdolgozójuk is van, de az egészségügyi szakdolgozó az ágytálat is csak úgy teheti a beteg alá, ha belép a kamarába, és fizeti a tagdíjat. Az idős-, a szeretetotthon működési engedélye tehát attól függ, hogy az egészségügyi szakdolgozó a kamara tagja-e vagy sem.

– Miért döntöttek úgy, hogy a többi érdekképviselettől függetlenül folytatják a megbeszéléseket?

– Mi nem nyitunk teret semelyik párt levitézlett tagjainak, szakértőinek, kikopott embereinek. Meggyőződésem, a szakszervezetnek távol kell tartania magát a pártpolitikától, és egyetlen ellenzéki pártcsoportosulásnak sem szabad eszközévé válni. Az általunk képviseltek érdekében sztrájkköveteléseinkről 2004 óta következetesen az érdemi tárgyalásokra törekszünk. Az előző Orbán-kormány idején elért eredményeket szeretnénk továbbiakkal bővíteni, és azokat egyre inkább kézzel foghatóvá tenni a munkavállalók számára. Annak idején, 2004-től, négy „szoclib” kormány idején nem volt érdemi előrelépés a szociális terület hátrányos helyzetének rendezésében. Most van.
 
Forrás: Magyar Hírlap

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Folytatja a tárgyalást a szociális államtitkárság képviselőjével az MSZ EDDSZ.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector